Milyen sorrendben és meddig járnak a juttatások?
Tudom,hogy a Tgyás és a Gyed munkaviszonyhoz van kötve. Én eddig azt hittem,hogy a GYes a gyermek 2 illetve 3 éves kora között jár (alanyi jogon?) de a barátnőm,akinek van egy 16 hónapos gyereke azt mondja,hogy ő már az elejétől fogva kap gyest + családi pótlékot (GYed-et Tgyást nem kap mert nincs bejelentett munkahelye)
Vagy az van hogy akinek nem volt munkahelye az megkapja az elejétől a Gyest,akinek meg volt munkahelye az előbb a Tgyást, majd a Gyedet végül a Gyest kapja?
Akinek volt munkahelye azt először TGYÁST kap (legkorábban a gyermek születése előtti 28. naptól lehet igénybe venni, vagy a gyermek születése napjától, kb. 6 hónapig kapod xy napig nem tudom pontosan)
aztán jön a GYED ezt a gyermek 2 éves koráig kapod NEM 2 évig ha nem 2 éves koráig (ez a fizetés kb. 70%)
Ezt követi a GYES ami kb 27.000FT Ezt mindenki megkapja maximum a gyermek 3 éves koráig. (különböző esetekben több ideig pl. ikrek, beteg gyermek stb.) Egyszerre csak egyet vehetsz igénybe vagy TGYÁS vagy GYED vagy GYES.
Tehát akinek volt munkája (2 év)
TGYÁS 6 hónapig -->GYED 2 éves korig -->GYES 3 éves korig
Akinek nem volt munkája GYES 3 éves korig
Azért szoktak 2 és 3 éves kor között gyesen lenni, mert a gyed csak 2 éves korig jár. Előbb meg nem veszik igénybe gyed helyett, mert csak 28500 Ft-járulék.
A gyes csak segély (alanyi jogon jár), a gyed meg társadalombiztosítási ellátás, munkához kötött, emiatt jóval magasabb az összege.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!