Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Aki egymás után kis korkülonbs...

Aki egymás után kis korkülonbséggel két gyermeket tervez, annak hogy kell kalkulálnia?

Figyelt kérdés
Hogy kell tervezni hogy a masodik babanal is jarjon minden juttatas? (Gyed,Gyes,Tgyas)
2014. jan. 15. 17:03
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha még 3 éves kora előtt megszületik a második (és lesz még akkor élő munkahelyed, nem szűnik meg), akkor elvileg járni fog minden ellátás, mert a gyed és gyes is biztosítási idő, csak az nem mindegy, hogy mi alapján számolják majd az összegeket.

Én úgy csináltam, hogy 2 éves korában visszamentem dolgozni (akkor már terhes voltam), kivettem a szabikat aztán elkezdtem rendesen dolgozni, hétfőn pont meglesz a 180 nap bérezett napom így, mielőtt elmegyek tgyásra, vagyis hétfőn lesz 2,5 éves a fiam, február közepére vagyok kiírva. Ha mondjuk veszélyeztetett terhes lettem volna, és nem tudtam volna ténylegesen dolgozni, akkor úgy csináltam volna, hogy visszamegyek dolgozni, kiveszem a szabikat, és elmegyek táppénzre amíg nem mehetek tgyásra. De akkor nem lenne meg a 180 nap bérezett napom, és nem átlagból számolnának, hanem szerződés szerinti bérből, ami nálam kb. bruttó 30ezerrel kevesebb, mert akkor nem számítanak bele a pótlékok. (Ja és ilyen esetben max a min.bér kétszere lehet az alap)

Ha még a gyed alatt szülsz, akkor elvileg változatlanul marad minden, az előző gyeded alapja lenne a tgyás alapja (ha jól tudom), viszont ha már gyes alatt szülsz, akkor azt hiszem van valami kitétel, hogy az nem haladhatja meg a 180 napot, mert akkor már megint valahogy másképp számolnak. Sajnos elég nehéz ezeket a törvényből kisilabizálni. Mert abból számomra csak annyi egyértelmű, hogy vagy kell lennie 180 nap bérezett napnak (amibe a táppénz, gyed stb. nem számít bele), vagy a szerződés szerinti bérből számolnak.

Persze az sem mindegy, hogy mi számít neked kis korkülönbségnek, illetve ha úgy alakul visszamennél-e dolgozni a két gyerek között.

2014. jan. 15. 22:23
 2/2 A kérdező kommentje:
Kozalkalmazott vagyok,portás.Nekem nincsenek potlekaim fix minimalbert kapok. br.114ezer. Ugyhogy kőgazdag vagyok. A 180 napot hogy kell erteni? Ebbe a hetvge is beleszamit ugye?
2014. jan. 17. 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!