Tanár vagyok.2014 dec.1-ig vagyok jogosult gyedre. Gyest nem kérnék, hanem vissza szeretnék menni tanítani, de addigra lesz kb 85 nap szabim, amit nem fizetnek ki, hanem mindenképp ki kell vennem. Lemondhatok a gyedről hamarabb?
2014. január 1. óta már korlátlan időben lehet dolgozni GYED és GYES mellett, ha a gyermek betöltötte az 1 éves kort, vagyis teljesen felesleges, sőt butaság lenne lemondani a gyed-et.
Ha 2015-ben születik a tesó, akkor elvileg a 2014-es év átlagbérét néznék, de mivel gyeden leszel, akkor ez nem jön össze, vagyis megvizsgálják, hogy szülés előtt van-e 180 bérezett napod (ebbe a táppénz nem számít bele), és annak az átlagát veszik, ha ennyi napod nincs, akkor a szerződéses béred lesz az alapja a tgyásnak (vagy max. a min.bér kétszerese), a gyednek pedig szintén.
A gyed extra értelmében a gyerek 1 éves kora után korlátlan időben lehet gyed mellett dolgozni, tehát megkapod a gyedet és a fizetést is, akár már most is visszamehetsz dolgozni, nem kell a gyedet lemondani mert jár, hülyeség lenne arról a pénzről lemondani.
Ha a tesó születése előtt visszamész dolgozni és meglesz a 180 bérezett napod, akkor a szülést megelőző év bruttó átlagbérének a 70%-a lesz a tgyás és gyed alapja. Ha nem lesz 180 bérezett napod, mert gyeden vagy gyesen vagy táppénzen vagy, akkor a szerződés szerinti bér lesz az alap.
Hát ezt nem igazán értem, azért akarsz visszamenni 2015 januártól, hogy még abban az évben megint elmenj szülni???
Ennek az igazgató, a kollégáid, a gyerekek és a szülők is nagyon fognak örülni. rendkívül lojális dolog lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!