Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Hallottam a rádióban a babaköt...

Dérné kérdése:

Hallottam a rádióban a babakötvényről hogy lehet venni nekünk már megvan rég Otta de most mi ez az újítás?

Figyelt kérdés
2013. dec. 5. 20:58
 1/3 anonim ***** válasza:
18 éves futamidejű államkötvény...
2013. dec. 5. 22:11
 2/3 anonim ***** válasza:

Az újítás az, hogy kifejezetten a start számlásoknak csináltak egy 18 éves lejáratú prémium államkötvényt, ami attól prémium, hogy az infláció felett fizet kamatot. 2014. jan 31-ig született gyereknek 2032-es lejáratút lehet jegyezni. Az én lányom várhatóan február 5-én születik, neki már csak 2033-ast tudunk majd jegyezni. Az utóbbi évek legjobb befektetése a prémium államkötvény volt, aminek az infláció+x százalék volt a kamata. Tavaly januárban volt olyan, amelyik 10% felett fizetett a magas infláció miatt. Most esik az infláció, ennek köszönhetően már messze nem lesznek ilyen szép hozamok.

Három hátránya van: az egyik a kötött lejárat: 18 év - ha szükségetek lenne rá, nem jutsz hozzá. A másik, hogy államnál van a pénzed, államcsőd esetén pedig ki tudja mi lesz vele vagy nem jut-e a magánnyugdíj számlák sorsára? A harmadik pedig, hogy az előző évi inflációhoz van kötve a kamata. Ha egyik évről a másikra meglódul az infláció, akkor ezek a számlák 1 évre simán az infláció alatt fognak hozni.

Ennek ellenére szerintem érdemes ebbe pénzt tenni, havi 5000 forint befektetés mellett, a MÁK tájékoztató szerint 2,5 millió forint gyűlik össze 18 év alatt. Azt már nem sikerült kiderítenem, hogy milyen infláció mellett számolták ezt ki és mennyit fog ez mai értéken érni.

2013. dec. 6. 08:37
 3/3 A Tengerész ***** válasza:
Én még arra is emlékszem amikor úgy 50 éve volt egy TV reklám, amikor egy ifjú pár nagy pénzt kap, mely "nem ajándék, ez jár az ifjú párnak, mert szüleik születésükkor OTP kötvényt vásároltak". És hol van ez már!? Mint ahogy a kötelező magánnyugdíjpénztár, az is elenyészett. Csak vegyétek, majd lesz mit bedarálni a költségvetésbe.
2013. dec. 12. 07:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!