Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Tudnátok segíteni abban, hogy...

Tudnátok segíteni abban, hogy apa is elmehet Gyedre? Mikor, milyen feltételekkel?

Figyelt kérdés

Hol is kezdjem! :) 2014. júniusában fog megszületni a babánk! :) Nekem évek óta hivatalosan bejelentett állásom nincs. Évek óta dolgozok rendszeresen ugyan, de sajnos nem bejelentett, így én semmi támogatást nem kaphatok, igaz?

A születendő babó apukája pár hónapja lett munkanélküli. Ő évek óta dolgozott bejelentve. Tehát neki kb. 5 év folyamatos bejelentett munkaviszonya volt. (pár hónapja szűnt ez meg) Magas keresettel rendelkezett. (kb. 550 e ft/hó) Mivel kapott végkielégítést, így abból élünk, és persze az én fizetésemből, hisz még én is dolgozom, nem vagyok veszélyeztetett terhes!

A kérdésem, hogy az apa is jogosult valami támogatásra?

Nyugodtan kérdezzetek még, hátha valami lényegeset nem írtam meg. :)

Köszönöm

2013. nov. 21. 10:36
 1/6 anonim ***** válasza:
Ha nem vagy bejelentve, akkor sajnos nem jár gyed neked. Az apa akkor lenne jogosult a gyedre, ha a szüléstől visszamenőleg 2 éven belül volt 365 bejelentett munkaviszonya, és a szülés napján is van neki munkaviszony. Ha így marad a helyzet, akkor sajnos csak a gyes és a családi pótlék fog járni. Ha aférjed a szülés előtt 1-2-3 héttel regisztrált munkanélkülivé válna, vagyis regisztráltatná magát a munkaügyi központban, akkor talán járna neki gyed.
2013. nov. 21. 11:39
 2/6 A kérdező kommentje:

igen azt tudom, hogy nekem nem járna semmi. :(

A szülést megelőző 2 évben neki lenne 1 év munkaviszonya.

Viszont a szülés napján nem lenne. :( Jaj nem is tudom mi lesz. Igényelt munkanélküli segélyt, de az a szülés napján már nem élne neki, az már lejárna...

2013. nov. 21. 11:55
 3/6 anonim ***** válasza:
Apuka csak a gyerek fél éves kora után mehet gyedre, de csak ha van munkahelye
2013. nov. 21. 11:56
 4/6 anonim ***** válasza:
Akkor sajnos így nem fog járni, csak a gyes.
2013. nov. 21. 12:51
 5/6 anonim ***** válasza:

Apuka is csak gyesre jogosult.

Akkor jogosult gyedre, ha a szülést követő 168. naphoz képest a megelőző két évben volt 365 nap biztosítása (ha tgyást nem vesztek igénybe, akkor is 24 héttel a szülés után indulhat csak a gyed). Amit tehet, most megszünteti az álláskeresésit, majd megigényli újra akkor, mielőtt a gyed-re jogosult lenne, és mivel az biztosításban töltött idő, kérheti a gyedet.

2013. nov. 21. 18:55
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem a szülés napját megelőző két év számít az apánál, hanem a jogosultságot megelőző két év, a jogosultság pedig a szülés napját követő 169. napon kezdődik.
2013. nov. 21. 18:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!