Lehetséges, hogy a nagymama GYES-t igényeljen a nagyobbik gyerekre, miközben én GYED-et kapok a kisebbre?
Nem jár, egyszerre csak egyféle juttatást vehetsz igénybe.
Hirtelen ezt találtam, bár nem jogszabályi szövegezésű, de megbízható forrásból. Itt találtam: [link]
Fontos tudnunk, hogy a THGYS, a GYED, a GYES és a GYET kizárják egymást: a szülő egyszerre csak az egyik ellátást veheti igénybe, akkor is, ugyanabban az időpontban esetleg több ellátásra is jogosult lenne.
Például: ha az édesanya GYES-en van első gyermekével, mikor második gyermeke megszületik, hiába jogosult az első gyermek után GYES-re, a második gyermek után pedig THGYS-re, csak az egyik ellátást veheti igénybe. Döntenie kell, hogy melyik ellátást igényli, és természetesen nyugodtan választhatja a számára kedvezőbbet.
A kettő egy és ugyanaz.
A nagymama sem mehet gyesre ilyen esetben. A gyerek attól a tiéd, ezért nem jár. Egy családnak egy ellátás.
Nagymama nem lehet gyesen, ha te a kisebbel gyeden vagy!!!
Nálunk is a nagymama van most gyesen, ami 2014. május 30-ig járna, de mivel február végére vagyok kiírva, így attól a naptól, miután a tgyást megigénylem, vagy ha a szülés napjától kérem csak, akkor a szülés napjától a gyest le kell mondani, akkor is, ha nagymama nevén van!
Kettes/négyes válaszolónak igaza van.
Ugyanúgy, ahogy nem csinálhatjátok meg azt sem, hogy apa elmegy GYED-re, te meg GYES-re.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!