A gyermekek után járó pótszabadságot hogyan lehet érvényesíteni?
2008-ban, és 2011-ben szültem, azóta itthon vagyok velük.
Apa nem vette ki a napokat.
Hány nap jár anyának tgyás, gyed, gyes időszakára?
Ezeket is ki lehet kérni utólag a munkába állás előtt?
Ezekből mennyi gyűlt össze?
Alapszabadság és pótszabadság is jár a tgyás idejére és a gyed első évére az első, illetve a tgyás idejére és a gyed első fél évére a második gyerek esetén. Apának és neked is jár a gyerek utáni pótszabadság, 4 a két gyerek után, 2011 január 1-től.
Összességében neked valamivel kevesebb, mint két és fél évnyi szabi jár. A korodtól függ, hány nap az alapszabid, és ehhez jön hozzá a gyerekek utáni 2+2 nap.
Ezeket előre egyáltalán nem is lehet kikérni, így a munkába állás előtt a munkáltató kötelezően kiadja - kivéve, ha megszűnik a munkaviszonyod, mert akkor kifizeti.
Érdekességként egy saját példával egészítem ki az előttem szólót:
2011-ben szültem az első gyermeket, és erre az évre NEM adja ki ( ~meg) a munkáltató a pótszabikat ( Mt. ide vagy oda), mondván h. nem nyilatkoztam.
2012-re utólag még megengedte hogy nyilatkozzak ( onnantól változott a szabály h. apa is kiveheti, blabla), de a 2011-es évre "elveszett", mivel nem nyilatkoztam.
Mondjuk én nem emlékszem hogy kellett volna, de mind1, ezen nem vesztünk össze.
Szóval jó ha megvannak a nyilatkozatok, mert így utólag lehet hogy a jóindulatán múlik h. kiadja- e?
Előző: OK, pongyola megfogalmazás volt, de nem is ez a lényeg, hanem hogy nem értem a logikát.
Mármint ha én tudom ( és ezt hajlandó vagyok írásba adni) hogy egyikünk sem vette ki anno a pótszabikat, akkor a f. n. szabi lejárta előtt miért nem lehet utólag nyilatkozni az említett évre vonatkozóan?
Elsőnek...
A kérdésem csak a pótszabadságra vonatkozott, hogy azokat lehet-e utólag érvényesíteni, lenne ebből 18 napom elvileg.
Ezt lehet kérni utólag, nyilatkozatok nélkül? És jár a gyesre is ezek a napok? Nem részben, hanem egészben. Mert a rendes szabi az ok... azt ne keverjük ide. A pótszabadság jár tgyás, gyed, gyed idejére is? Kivehetem egyben a 18 napot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!