Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Aki most Gyed-en van az első...

Vickka kérdése:

Aki most Gyed-en van az első gyerekkel (9 hónapos) és már lehet van második, az a második gyerek születésekor megkapja az elsőkor kapott munkabérből számított GYÁS, GYed-et vagy ezeket veszik bérnek és így számolják?

Figyelt kérdés

2013. júl. 22. 22:19
 1/4 anonim ***** válasza:
Nekem a 2 gyerkőc közt 25 hónap van, tehát mikor lejárt a lánykámmal a gyed,utána megigényeltem a gyest, amit kaptam 1 hónapig.Mikor megszületett a kisfiam ugyanolyan összegű tgyást kaptam, mint a lányommal.A gyed most szintén annyi(lenne) mint akkor a lányom után kaptam.Persze a kormány új törvényeinek köszönhetően kevesebb, de egyébként ugyanannyi lenne.Tehát igen azt fogod kapni, amit az első után kaptál, persze ha addig valami újabb törvényt nem alkotnak ezzel kapcsolatban....
2013. júl. 22. 22:25
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi!
2013. júl. 22. 22:39
 3/4 anonim ***** válasza:

Nem egészen így van. Az első babánál bruttó átlagbért számolnak, ebbe beletartozik a túlóra, prémium, jutalmak, pótlékok, jutalmak, amiből adóztál.

Ha a 2. gyerek születése előtt nem mész vissza dolgozni, akkor nem lesz 180 bérezett napod, így a szerződés szerinti bér lesz az alapja a tgyásnak és gyednek. Vagyis, ebből hiányozni fog a túlóra, pótlék, prémium és társai. Ha az első babád születése előtt sem voltak ilyen plusz juttatások és nem változik a béred, mikor a 2. baba megszületik, akkor marad ugyanannyi a tgyás és gyed a 2. babával.

Én pl. gyedbe szültem a 2. gyerekemet, annyival lett kevesebb a pénzem pont, hogy nem átlagbért számoltak, hanem csak a szerződés szerinti bért vették alapul. Ez nekem gyednél 10 ezer forinttal kevesebb pénzt jelentett.

Míg az első gyerekemnél a havi bérem bruttó 130-140 ezer is volt a pótlékok és prémium miatt, addig a 2. babámnál csak a 113 ezer szerződés szerinti béremet vették alapul.

Ha a gyerek 2 éves kora után elmész gyesre, ott arra kell figyelni, hogy 180 napnál többet ne legyél gyesen, ha babát terveztek, mert akkor a minimálbér lesz a gyed alapja.

2013. júl. 23. 13:34
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem kapod meg, én sem kaptam meg, mert nem mentem vissza két gyerek között dolgozni. Kellett volna legalább 180 nap munkában eltöltött nap, vagy 365 nem is tudom már, de a lényeg, hogy most max gyedet kapok, de a tgyás is annyi volt mint a gyed. Ezt valamikor 2012 augusztusában vezették be, előtte megkaptad azt amit az első után.
2013. júl. 24. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!