Aki most Gyed-en van az első gyerekkel (9 hónapos) és már lehet van második, az a második gyerek születésekor megkapja az elsőkor kapott munkabérből számított GYÁS, GYed-et vagy ezeket veszik bérnek és így számolják?
Nem egészen így van. Az első babánál bruttó átlagbért számolnak, ebbe beletartozik a túlóra, prémium, jutalmak, pótlékok, jutalmak, amiből adóztál.
Ha a 2. gyerek születése előtt nem mész vissza dolgozni, akkor nem lesz 180 bérezett napod, így a szerződés szerinti bér lesz az alapja a tgyásnak és gyednek. Vagyis, ebből hiányozni fog a túlóra, pótlék, prémium és társai. Ha az első babád születése előtt sem voltak ilyen plusz juttatások és nem változik a béred, mikor a 2. baba megszületik, akkor marad ugyanannyi a tgyás és gyed a 2. babával.
Én pl. gyedbe szültem a 2. gyerekemet, annyival lett kevesebb a pénzem pont, hogy nem átlagbért számoltak, hanem csak a szerződés szerinti bért vették alapul. Ez nekem gyednél 10 ezer forinttal kevesebb pénzt jelentett.
Míg az első gyerekemnél a havi bérem bruttó 130-140 ezer is volt a pótlékok és prémium miatt, addig a 2. babámnál csak a 113 ezer szerződés szerinti béremet vették alapul.
Ha a gyerek 2 éves kora után elmész gyesre, ott arra kell figyelni, hogy 180 napnál többet ne legyél gyesen, ha babát terveztek, mert akkor a minimálbér lesz a gyed alapja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!