Babát szeretnénk. Jól tudom, hogy ha 2014-ben fog megszületni, akkor ha végig dolgozom a 2013-as évet, akkor mindegy, hogy mennyit vagyok táppénzen 2014-ben, a 2013-as átlag fizetésem után fogok GYED-et kapni?
Szia!
Állítólag most július 1-től változtatnak valamit a Gyeden,most én is arra várok,hogy milyen változás lesz,hogy tudjam,hogy számoljak!
Szia!
Jelen pillanatban igen!
A változtatásról én is most hallottam, viszont, hogy mikor lesz hivatalos a törvény és pontosan mi lesz benne majd kiderül.
Köszi a válaszokat!
Akkor majd megpróbálok utána nézni a változásoknak.
2012 augusztusban kezdtem el dolgozni, ezért azt tanácsolta egy barátnőm, hogy legyen egy teljes évem, mielőtt elmegyek szülni, hogy egy egész éves munkabérből számoljanak.
Azt terveztük, hogy októberben fognánk hozzá a baba fogantatáshoz, mert akkor ha rögtön össze is jön, decembert még végig tudnám dolgozni. Viszont jó lenne ha 2014-ben születne, hogy a 2013-as keresetem után kapnánk GYEDet, Tgyást. Akkor a Tgyás alapja az előző naptári év, a Gyed alapja pedig lehet, hogy nem az lesz?
Ahhoz, hogy a béred alapján kapd a gyedet, nem kell egy egész évet dolgozni. Csak 180 napig ( a régi szabályozás szerint), és akkor már a béredből számolnak.
Pl. ha te augusztusban kezdtél dolgozni, 200 ezer bruttóért, akkor ha már megszületett volna a babád mondjuk márciusban, akkor is a 200 ezer lett volna az alapja a gyednek, mert ha az igénylés előtti évben nincsen 180 bérezett nap, akkor az igénylést közvetlenül megelőző 180 napot nézik.
Várd meg a változásokat, és utána könnyebb kalkulálni.
Na találtam egy linket ahol leírják mik lehetnek majd a változások. HA jól értem, ha nem váltottam az elmúlt évben munkahelyet, akkor nem kell félnem. Viszont az nem tiszta, akkor majd pontosan miből fogják számolni a gyedet.
Akkor türelmesen várunk, figyeljük az infókat és ősszel belefogunk a baba fogantatásba :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!