3 honapos terhes vagyok, munkanelkuli, ugy tudom, a szules napjan biztositott jogviszonyban kell lennem ahhoz, hogy minden tamogatast-TGYAS, GYED-megkapjak. Ha en fizetem magam utan a TB-t, akkor az biztositott jogviszonyt eredmenyez?

Figyelt kérdés
Eddigi munkaviszonyaim-2005 novembertol 2008 augusztusaig es 2009 januartol 2013 januarig.

2013. febr. 14. 10:50
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
Nem! Ha te fizeted a TB-t az annyire elég, hogy ingyen ellássanak az eü-ben! Az nem biztosítotti státusz!
2013. febr. 14. 10:52
 2/18 anonim ***** válasza:
Nem. Akkor leszel jogosult, ha a szülés napján van bejelentett munkaviszonyod. Ha a tb-t fizeted, az csak az egészségügyi ellátásodra ad fedezetet. Gyedre, tgyásra nem jogosít.
2013. febr. 14. 10:53
 3/18 anonim ***** válasza:
Ha magad fizeted a TB-t, biztosított leszel, de ahhoz nem elég, hogy gyedet kapj, ahhoz munkaviszonynak kell fent állnia. Azt javaslom, ha még nem regisztráltattad magad a munkaügyiben, akkor azt érdemes akkor megtenni, mikor kb. 7-8 hónapos terhes vagy már, nem tudom mennyi segély járna neked, hány nap, de ha munkanélküliről mész szülni, akkor jár a tgyás és a gyed is, mivel a szülést megelőző 2 évben megvan a 365 biztosított napod.
2013. febr. 14. 10:56
 4/18 anonim ***** válasza:
Egyetlen esélyed, ha pár hónap múlva munkanélkülibe regisztráltatod magad. Ott kiszámolják majd, mennyi időt dolgoztál, és így hány napig kapod majd a járulékot. 10 munkában eltöltött nap számít 1 járulékos napnak. Tehát ha te pl május 14-én mész be, akkor azt fogják nézni, hogy az elmúlt 2 évben, tehát 2011 május 14 óta hány napot dolgoztál. 900 ledolgozott nap kell ahhoz, hogy a maximális ideig, vagyis 90 napig kapd a járulékot.
2013. febr. 14. 11:13
 5/18 anonim ***** válasza:

Utolsónak: nem két éven belül nézik, hanem három:) Két éven belül képtelenség lenne 9000 napot összeszedni:)

Kérdező, a magad után fizetett TB-vel nem leszel biztosított, csak térítésmentesen leszel jogosult az egészségbiztosítás pénzbeni ellátásaira.

Mivel 4 évet folyamatosan dolgoztál, így feltehetően 90 napig kaphatod az álláskeresési támogatást.

Mivel még 6 hónapod van a szülésig, a gyedhez a következőt javaslom: 2,5 hónap múlva igényeld meg az álláskeresésit. A szülés várható időpontja előtt 28 nappal igényeld meg a tgyást, és az álláskeresésit mondd le. A tgyás lejárta után újra igényeld az álláskeresésit, és a fennállása alatt kérd a gyedet, így az is járni fog.

2013. febr. 15. 21:21
 6/18 anonim ***** válasza:
bocs, 900, nem 9000, eggyel több lett véletlenül a nulla:)
2013. febr. 15. 21:22
 7/18 A kérdező kommentje:

Nagyon koszonom a valaszokat!! Tehat a munkaugyiben valo regisztralas eseten is jar a TGYAS 168 napon at, es a GYED pedig a gyermek 2 eves koraig? Fuggetlenul attol, hogy idokozben lejar a 3 honapos allaskeresesi?

Most ertesultem arrol, hogy az apa is igenyelheti a GYED-et. Ha jobb a fizetese tan megeri, ugye?

2013. febr. 19. 10:24
 8/18 anonim ***** válasza:

Ha időközben lejár a 3 hónap álláskeresési, akkor már nem jár a gyed, lényeg, hogy álláskeresésiről menj tgyásra és gyedre. Tehát, ha áprilisban lejár az álláskeresésid, augusztusban szülsz, akkor nincs gyed. Lényeg, hogy még álláskeresésin legyél, mikor igényled a tgyást, vagyis kapj munkanélküli segélyt. Na, lehet kicsit bonyolultan írtam le.

Párod is mehet gyedre, de neki is meg kell felelnie a követelményeknek. Viszont hiába több a fizetése, ő is a szerződés szerinti bérének a 70%-át kapja meg gyednek, vagy a minimálbér kétszeresének a 70%-át, attól függ mennyi a bruttó szerződés szerinti bére.

Ha nem tudsz elhelyezkedni, nem érdemes neki gyedre menni. Gondolj bele, pl. most hazavisz nettó 100 ezer forintot. Ha elmegy gyedre, akkor lehet fog kapni nettóban 70 ezret, családi adókedvezménnyel. Plussz, családi 12 ezer körül. Tehát durván kap 82 ezret családival. Ha dolgozna, akkor családival, adókedvezménnyel 122 ezer a bevételetek, ha neked nincs jövedelmed. Durván 30 ezer veszteség, ha a párod megy gyedre és te se dolgozol. Te még igényelheted az aktív korúak ellátását, ami 22 ezer forint.

De ha párod dolgozik továbbra is, akkor kap ugye nettó 100 ezret, te igényled a gyest, ami 25 ezer, illetve lehet megkapod az aktív korúak ellátását, ami 22 ezer forint és a családi 12 ezer. Így a 10 ezer adókedvezménnyel kaphattok havi 169 ezer forintot nettóban.

Ha párod megy gyedre akkor csak 104 ezer a bevételetek, ha nem dolgozol. 70 ezer gyed adókedvezménnyel, 12 ezer családi, 22 ezer aktív korúak ellátása. Tehát nem éri meg a párodnak gyedre menni, főleg ha többet is keres mint 100 ezer, ezt csak példának írtam.

2013. febr. 19. 10:43
 9/18 A kérdező kommentje:

Igen, koszonom, mostmar vilagos, tehat a lenyeg hogy az allaskeresesirol igenyeljem a TGYAS-t es GYED-et is.

Utanaszamoltam a naptarban, s ugy latom erdemes meg kb. 3-3.5 honapot varni a munkaugyivel, ugyanis ha 2.5 honap mulva, majus 6-an igenyelem az allaskeresesit, akkor az csak augusztus 6-ig tart ki. Mivel a szules elott 28 nappal igyenyelheto a TGYAS, ahogy irtad, es ekkor kell lemondani az allaskeresesit is, akkor leghamarabb kb. augusztus 8-an tudom ezt megtenni, tehat itt lehet par nap kieses. (a szules varhato idopontja 2013. szeptember 5.) Kerlek erositsd meg, hogy ezt jol kalkulaltam-e.

A TGYAS jar 168 napig, es a GYED is 2 eves koig, fuggetlenul attol hogy ezeket munkanelkulirol igyenyelem?

Nagyon koszonom a valaszod, ez nekem hatalmas segitseg!

2013. febr. 20. 15:43
 10/18 anonim ***** válasza:
Igen, jól számoltad. Járna a gyerek 2 éves koráig, mert megvan hozzá a munkaviszonyod. Ha csak 2009-től nézem, akkor is jogosult vagy a gyerek 2 éves koráig.
2013. febr. 20. 15:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!