Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Most megyek vissza dolgozni,2...

Most megyek vissza dolgozni,2 év gyed és 1 év gyes után. Ha most leszek terhes jár majd megint tgyás és gyed? Folyamatos a munkaviszonyom!

Figyelt kérdés
Köszi

2012. okt. 28. 20:02
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Tudtommal nem, csak gyed járna. De ez nem teljesen biztos.
2012. okt. 28. 20:29
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen, mindkettő, ha a munkaviszonyod megmarad.
2012. okt. 28. 21:50
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Én úgy tudom, hogy ha a szülést megelőző évben többet voltál gyesen, mint gyeden, akkor csak gyest fogsz kapni. (Javítsatok ki ha tévedek) de ha a szülész megelőző évben viszont többet dolgoztál, mint gyesen voltál, akkor megint kapsz mindent, és a munka béred után fogják számolni az összeget.
2012. okt. 28. 22:44
 4/7 anonim ***** válasza:
0%
Igen én is így tudom mint az utolsó.
2012. okt. 28. 22:46
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Most sokkal okosabb nem lettem, esetleg hol érdeklődhetnék utána, ha nem akarom a munkáltatómat megkérdezni?
2012. okt. 29. 06:38
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Rosszul tudjátok, de nagyon. AHhoz, hogy valaki kapjon tgyást, majd gyedet 2 feltételnek kell megfelelni: 1. 365 nap biztosítotti idő, 2. biztosítotti státusz igényléskor/szüléskor.

Ha ez megvan, akkor jár a tgyás és a gyed is. HA valaki gyeden, gyesen van, de közben él a munkaviszonya, akkor mindkét feltételnek megfelel, így jogosult mind a tgyásra, mind a gyedre.

Amiről ti beszéltek (a nagyobbrészt gyed, nagyobbrészt gyes) KIZÁRÓLAG az ellátások alapjánál számítanak. Ugyanis ha valaki gyeden, gyesen van, akkor nem rendelkezik az ellátások alapjának meghatározásához szükséges 180 bérezett nappal, így nem tudnak miből számolni. Emiatt az alapot úgy határozzák meg, hogy ha nagyobbrészt gyedet, táppénzt, tgyást kapott valaki az igénylést megelőző évben, akkor a korábban kapott ellátás alapja lesz a következő ellátás alapja, ha nagyobbrészt gyest, akkor meg a minimálbér (vagy ha a szerződéses bér kvesebb, akkor az.)

A tgyás esetében egyáltalán nem érdekes, hogy valaki gyedet, vagy gyest kapott, mert annak az alapja MINDENKéPPEN a szerződéses/tényleges bér, de 180 bérezett nap híján a tgyás sem lehet több, mint a minimálbér kétszeresének 70%-a.

Kérdező, ha olyan információt akarsz, aminek értelme és értéke is van, inkább az OEP-et hívd.

2012. okt. 29. 08:22
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2012. okt. 29. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!