Most TGYÁS-on vagyok, a lejárta után az apa igénybe veheti-e a GYES-t úgy, hogy én visszamennék dolgozni?
Ha később kezdenék valamivel, nem rögtön akkor a GYED-et igénybe vehetném, hogy addig se legyünk pénz nélkül? Jogosultságom megvan. Viszont a páromnak nincs, ezért gondoltam a GYES-re.
A gyerek 1 éves kora után pedig én igényelném a GYES-t.
Viszont úgy tudom, hogy akkor csak 30 órában lehet dolgozni.
És lehet a gyerek 1 éves kora után igényelni a GYES-t úgy hogy a párom igényli?
Én nem 30 órában fogok tudni sajnos dolgozni.
Az nem tudom mennyire egyértelmű, de én a TGYÁS lejárta után rögtön visszamennék dolgozni. (elvileg)(5,5 hónap múlva) A kérdés erre az esetre vonatkozik.
Így tudom, hogy én nem igényelhetem a GYES-t, ezek szerint a párom igen. Viszont 1 év múlva mi a helyzet?
Utána is a páromnak kell igényelni?
Visszamehetsz nyugodtan a tgyás lejárta után dolgozni. A párod igényelheti a gyest, de a gyerek 1 éves koráig nem dolgozhat. 1 éves kora után is maradhat a párod gyesen, és elmehet mellette dolgozni heti 30 órában.
Ha a gyerek betölti az 1 évet, teljesen mindegy, hogy te vagy a párod van gyesen. Lényeg, hogy gyes mellett heti 30 órát lehet dolgozni.
Igen, rendben van.
Amit én még mérlegelnék a helyedben: ha visszamész TGYÁS után dolgozni, nem állsz felmondási védelem alatt az új Mt. alapján ( még akkor sem, ha a gyermek még nem töltötte be a 3. életévét).
Ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató nem tud visszavenni a munkakörödbe vagy helyette felajánl egy másikat, de te azt nem fogadod el, akkor sajnos felmondhat, és akkor te is munkanélküli leszel.
Míg ha GYED-en vagy ( fizetés nélküli szabin) vagy később csak GYES-en ( nem megszakítva a fiz. n. szabit) addig felmondási védelem alatt állsz.
Ez persze a legrosszabb eset, de készülj fel rá: beszélj a munkáltatóval arról, hogy szándékában áll-e 5,5 hónap után visszavenni ( persze erre garancia azért nincs, de te ismered a céget/főnöködet).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!