A Külügyminisztérium dolgozójaként, ha külszolgálatot teljesítettem az elmúlt két évben, Ft és Euró fizetésem is van, mi alapján számolják a TGYÁS, GYED alapját?
A Külügyminisztérium dolgozójaként, ha külszolgálatot teljesítettem az elmúlt két évben, és volt egy magyar alapfizetésem és egy eurós kiküldötti fizetésem, mindkettő után adóztam Magyarországon és mindkettő utána fizettem a TB járulékot (gyak. Egy fizetés csak 2 pénznemben kapom) akkor mindkettőt beleszámítják a TGYÁS GYED alapjába?
pl. 150.000 Ft + 1400 Euro fizetés után adózok, fizetek járulékot. Akkor milyen árfolyamon számítják ki a havi fizetésemet és mi alapján kapom a TGYÁS-t, GYED-et? Ugye mindkettő beleszámít, hiszen mindkettő után fizettem a járulékot!
Kérdés hogy itthon fizetted utánna?
Mert ilyen esetben az 1400€ után külföldön kell béradót fizetned, és a többit meg a ft után Mo-n. de ha neked mindegyiket itthon fizették akkor miböl vonták a béradót a külföldi országnak? Mert azt is vissza igényleheted ott a külföldi országban.
de szerintem keress fel egy hozzá értöt.
Igen, mindent otthon fizettem, mivel mint diplomata rám más szabályok vonatkoznak, mint a magán munkavállalókra. Nekünk Magyarországra kell adót fizetnünk, a magyar államtól kapjuk a fizetést, gyakorlatilag a követség épülete csak egy kis sziget az adott külföldi országon belül, mintha Magyarország területe lenne (így lehet legkönnyebben felfogni, szerintem, én mindig így magyarázom magamnak :)).
Igen, tudom hogy a gyed maximalizálva van, nem is azért kérdeztem, csak ugye nem mindegy hogy a 100 ezer ft körüli itthoni fizetésből (netto) számolják, vagy hozzáadják még a kintit is, akár 2x annyit is kaphatok összesen... Tekintve hogy egyedülálló vagyok, nem mindegy :)
Nagyon köszönöm a válaszokat, most azért kiscit megnyugtattatok. Lehet, hogy azért érdemes lenne elmennem egy munkajogászhoz, mert ez azért gondolom speckó helyzet, de a józan paraszti eszem nekem is azt súgja, hogy az egész után kell számítani.
További szép napot kívánok!
Ja igen elfelejtettem hogy ez így van.
De ilyenkor hol vagytok biztosítva? Mert ugye szép és jó hogy mindent Mo-ra fizettek, de betegek az adott országban lesztek és oda kell menni orvoshoz. Vagy ezt inkább kifizetik kp-ben az országok?
(férjem cége nem köt pl külfldi munkavégzésnél biztosítást a dolgozókra, mert olcsobb az orvosi költséget kifizetni mint a bizotsítást)
Hát, egyrészt általában a legtöbb országgal van egy viszonossági szerződés, sürgősségi ellátásokra.
Másrészt igen, túl drága lenne bizt. kötni, ezért fizet az állam, de csak 85 % - ot. Tekintve hogy azért egy alap vérvétel 10.000 ftnál kezdődik, gondolhatod, hogy ha valami komolyabb bajunk van, azért a mi pénztárcánk is megérzi ahhoz képest, amit otthon fizetnénk (ergo TB miatt semmit, hacsak nem nagyon sürgős és magánrendelésre megyek), és ez csak az állami kórház, a magán itt is 10x annyi. Hallottam én már 1000 eurós vérvételről is...
Otthon viszont mivel fizetjük a TB-t, biztosítva vagyunk, tehát amikor otthon vagyok, mehetek a háziorvosomhoz, SZTK-ba, bárhova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!