Aki Gyedbe szülte a következő babáját az ugyan úgy 2 évig volt még gyeden? Vagy csak 1 évig?
Az is két évig jár, lemondod az elsőre lévő gyed-t majd megigényled a kicsire és a kicsi 2. éves koráig jár. Mondjuk előtte jobb lenne ha a tgyás-t igényelnéd meg újra.
Természetesen ha nem csak 1. év munkaviszonyod volt szülés előtt.
Az első gyereked születése előtti szerződésed szerinti béred alapján fogják számolni. Azért lesz kevesebb, mert ha voltak túlóráid, vagy kaptál prémiumokat, akkor azokat a második gyereked születésénél nem fogják figyelembe venni, míg az elsőnél figyelembe vették. A második gyermeked születésénél ugyanaz lesz a gyeded alapja, mint a tgyásod alapja, vagyis a szerződésed szerinti béred.
Ez így volt nekem is, én még gyeden voltam, mikor a 2. babámat szültem. Kb. 5000 ft-tal kapok kevesebbet, mint az első gyerekemnél, mert ugye ebben nem voltak benne a túlóráim és a prémiumaim. Tgyásra is ugyanúgy jogosult leszel. Én a szülés napjától kértem a tgyást.
Tehát példaként. Ha a bejelentett béred az első gyerek születésekor mondjuk bruttó 120 ezer forint volt, akkor ennek fogják a 70%-át nézni a gyed igénylésekor. Ez lesz a tgyás alapja is, de ugye több lesz mint a gyed, mert kevesebbet vonnak belőle.
Nemtudom mikorra várod a babát, de ha elmész gyesre, akkor arra figyelj, hogy 180 napnál többet ne legyél gyesen, mert ha ennél több napot vagy gyesen és gyesbe szülsz, akkor a minimálbér lesz az új gyeded alapja.
Picit javítanám az utolsó választ, mert nem egészen így számolják.
"Az első gyereked születése előtti szerződésed szerinti béred alapján fogják számolni. "
Nem.
A tgyás alapja a minimálbér kétszerese, vagy ha a szerződés szerinti bér ennél kevesebb, akkor az. NEM az első baba előtti szerződéses bér, hanem az, amelyik a szülés napján is él. HA az első gyerek születésénél 120 ezer volt a szerződéses béred, de azóta emelkedett, és jelenleg 150 ezer, akkor az lesz a tgyás alapja.
A gyed alapja meg, ha nem vagy az igénylést megelőző évben 180 napnál hosszabb ideig gyesen, akkor ugyanaz lesz, mint a tgyásé, mert a kedvezményszabály kimondja, hogy ha gyed miatt nincsen 180 bérezett napod, akkor a gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapjával egyezik meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!