Munkaviszonyból vissza lehet menni főállású anyának (GYET)? (lent)
Köszönöm! Nem arról van szó, hogy nem akarok visszamenni... elméletileg januártól dolgozom, csak nagyon nagy a csend...
Én lennék a legboldogabb, ha működne tovább a dolog, csak nagy leépítések vannak, és mi van ha én is beleesem... addig amíg nem tudok elhelyezkedni addig igénybe venném a gyetet.
De igen, sajnos már elküldhetik :-( Volt egy törvényváltozás.
Igen kérdező, mehetsz gyet-re ha belesnél a leépításbe. Remélem nem így lesz :-)
harmadik: nem, nem küldhetik el. Valóban változott a törvény, úgy, ahogy írtam.
De ha nekem nem hiszel, akkor itt a törvény (a megváltozott) szövege:
66. § (6) Az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén a gyermek hároméves koráig a (4)-(5) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni, ha a munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot (128. §) nem vesz igénybe.
És az említett (4) és (5) §:
(4) A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.
(5) A (4) bekezdésben meghatározott munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
És a 78§ (1): A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Összegezve: a gyerek 3 éves koráig nem küldhető el az anya, csak akkor, ha nincs a képzettségének megfelelő munkahely, vagy ha a felajánlott pozíciót visszautasítja, illetve akkor, ha magatartásával, vagy kötelezettséget szeg. Csak azért, mert létszámleépítés van, nem lehet elküldeni.
Köszönöm!! Sajnos "nálunk" (de gondolom máshol is) azt szokták csinálni, hogy felajánlanak egy másik munkakört, lehetőleg olyat amit képtelen ellátni a dolgozó. Például áthelyezhetnek az ország egy másik pontjára, de elég, ha csak 50 km-re már akkor sem tudnám elvállalni...
De bízom benne, hogy csak rémeket látok és visszakapom a beosztásom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!