Jár a gyed ha teherbeesésem után nem hosszabítják meg a munkaszerződést?
Most kezdtem el dolgozni új munkahelyemen.
Tudni kell, hogy a munkaszerződést havonta újítják,azt szeretném tudni, hogy ha teherbe esek mondjuk 4-5 hónap múlva,és erről tudomást szerez a munkáltatóm,megteheti-e hogy nem hosszabítja meg a szerződésem,és ha nem! akkor jár e a gyed,mivel tudomásom szerint a 365nap biztosításban töltött időbe beleszámít a terhességi idő is.?Viszont nem tudom ,hogy ez akkor is érvényes e ha közben megszüntetik a munkám.?
Remélem érthető a kérdésem,köszönöm a válaszokat!
A Gyed akkor jár, ha a szülés időpontjában, a gyed igénylésekor is megvan a munkaviszonyod.
Mivel határozott idejű szerződésed van, így bármikor felmondhat, nem számít, terhes vagy.
Tehát ahhoz, hogy Tgyást, gyedet kapj, szükséges a 365 nap munkaviszony PLUSZ az igénylés napján is élni kell a munkaviszonyodnak.
Ha felmondanak, mert terhes vagy, akkor gyest és családit fogsz kapni.
Oké ezt értem!
Akkor már csak azt kérdezem,hogy megteheti ezt a munkáltató, hogy teherbeesés miatt ne hosszabítsa meg a szerződést?Mert okot gondolom adni kell...
Igen, sajnos megteheti, noha persze papíron nem erre fog hivatkozni, hanem talál más indokot.
Ugyanebben a helyzetben voltam, mi végül bevállaltuk gyesre a kicsit, mert nem akartunk tovább várni. Nem könnyű.
Elvileg megteheti, de ha tudsz, beszélj egy jogásszal ( lehetőleg munkaügyissel), mivel volt már rá példa hogy anyuka éppen ilyen ok miatt beperelte a munkaadóját, és a pert meg is nyerte.
Az ok természetesen az volt, hogy az ilyen jellegű, indokolatlanul(?) határozott időre kötött munkaszerződések hátrányos helyzetbe hozták a kismamát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!