Azt mondják, hogy 365 napot kell dolgozni, és csak utána jár a Tgyás. Viszont én veszélyeztetett leszek az első perctől. Ilyenkor mi van? Az is bele számít, vagy nem?
2009 március 18.-án született a kislányunk. Szeretnénk még egy babót, de azt mondják, hogy 365 napot kell előtte dolgozni, és csak utána jár a Tgyás. 2012. március 19-től vissza mentem dolgozni. Viszont én veszélyeztetett terhes leszek az első perctől. (ez biztos) Ilyenkor mi van? Az is bele számít, vagy nem?
2012. március 19-től vissza mentem dolgozni. Akkor az a jobb, ha szeptembertől lennék terhes, és március után születne a tesó, vagy teljesen mindegy, mert semmit nem kapok?
Kicsit most meg vagyok ilyedve. Segítsetek!
Köszönöm szépen.
ne haragudj, de téged nagyon átvágtak!
nem kell dolgozni egy percet se, biztosítottnak kell lenned. azt írod, hogy visszamentél dolgozni, tehát már az előző gyerekeddel is gyeden voltál, volt munkád.
bármikor születhet a kicsi, akár a gyed-gyes idején is teherbe eshettél volna ;)
365 nap biztosítási jogviszony kell, vagyis kell hogy legyen munkád, de beleszámít a gyed, gyes, meg a táppénz is szerintem
180 bérezett nap kell hogy a fizudból számolják a tgyás-t, gyed-et - ebbe nem számít bele a táppénz. ha nincs 180 napod, akkor vagy a minimálbér vagy a kétszerese az alap, feltéve hogy az nem nagyobb mint a szerződéses béred
OEP oldalán jól le vannak írva
gyed-gyes.hu/tag/biztositasi-jogviszony/:
""A TGYÁS igénybevételének másik nagyon fontos eleme, hogy a biztosítási jogviszonynak a szülést megelőző két évben el kell érnie a 365 naptári napot. Mi számít bele ebbe a 365 napba? Az iskolai tanulmányok egy része, a munkaviszony, táppénz, korábbi TGYÁS, GYED, GYES, álláskeresési támogatás… és még egy sor speciális eset. Ezek között lehet rövidebb-hosszabb szünet, a lényeg, hogy a szülés napjától visszaszámítva 2 évet meglegyen a bűvös 365 nap. Ha nem jön össze a 365 nap, akkor sajnos csak GYES-re vagy jogosult."
A táppénz csak az ellátás alapjába nem számít bele, a 365 napba minden egyes táppénzen töltött nap is beleszámít. És beleszámított a gyeden töltött idő is.
A lényeg, hogy minden olyan nap beleszámít a szülést megelőző 2 éven belül, amikor élő munkaviszonyod van (tgyás, gyed, gyes és táppénz alatt is él a munkaviszony, ha nem mondasz fel, vagy írsz alá közös megegyezést.)
2009 március előtt volt munkaviszonyod?
Ha igen, akkor bármikor szülhetsz a szülés után jogosult leszel 168 napig TGYÁS-ra majd GYED-re a kicsi 2 éves koráig majd GYES-re a kicsi 3 éves koráig
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!