Most akkor mennyi lesz a gyedem?
Sziasztok, segitseget szeretnek kerni. A csedem napi 15.058 ft volt, ezt 30 ev alatti anyakent nettoban kaptam. Most kaptam a gyed hatarozatot, az egyik sora “…brutto 8906 ft naptari napi alap figyelembevetelevel brutto 6234 ft naptari napi osszegben allapitom meg.” Lenne par kerdesem ezzel kapcsolatban.
1: Kicsit kevesnek erzem a csedhez kepest, ebbol miert vonnak le 30%-ot?
2: Hozzatennem, hogy sajnos januarban elfelejtettem leadni a munkahelyemre a 30 ev alatti anyak adomentessege papirt, viszont februarban az ugyfelkapun leadtam. Emiatt ennyi az osszeg, vagy alapbol ennyi lenne?
3: Ha csak emiatt ennyi, akkor ezt lehet valahogy potolni, vagy csak jovore az adobevallasnal tudom visszaigenyelni?
4: Iden a minimalber osszege netto 193.382 ft. Nekem ezzel a napi 6234 forinttal 31 nappal kiszamolva 193.254 ft jon ki. Ki fogjak ezt potolni minden honapban, vagy hogy lesz?

Az vilagos, hogy kevesebb, nem is szamitottam netto majdnem felmilliora, mint a csednel, de arra igen, hogy kb negyed milliot fogok kapni, erre kevesebb lesz mint a minimalber nettoja?
Felhivtam a munkaltatomat, azt mondta, jogszabaly szerint tavaly januartol szamoljak, na de en tavaly januartol tappenzen voltam. Tappenzt hogy szamolhatnak alapnak? Hiszen a tappenzt is valamibol szamoljak, az nem lehet alap. Vagy megis?

Ellátás nem lehet ellátásnak alapja.
Mivel tp-n voltál, az az elötti időt nézik.
A csed az alap 100%-a, -15%szja. Esetedben A 100%, mivel mentes vagy.
A gyed az alap 70%-a, -15% szja-10% nyba. Tehát nálad a 70%-10%...
Nem te vagy az egyetlen, aki jóval kevesebbet kap. A 4-es pontodra válaszolva, nem, nem fogják kipótolni. Ez ennyi.
Harom muszakban dolgoztam, tavaly elott 1546 forintos oraberrel. Aztan meg megkaptam az emelest, 1670/oraval mentem tappenzre tavaly januarban.
Nekem valahogy akkor sem jon ki, es fel nem foghatom, hogy kaphatok kevesebbet mint a netto minimalber, meg ha csak 128 ft is a kulonbseg. Igy a 15ezres napi csed osszeg sem jon ki, vagy tenyleg en vagyok a hulye ezekhez. Azert koszonom a valaszokat, igazatok lehet, csak tenyleg nem ertek hozza.😅

Segítene, ha megírnád mennyi volt a havi alapbéred.
Nagy általánosságban (azért több minden befolyásolhatja) a csed az egykori béred 100%-a. Mivel adó mentes vagy, nincs levonás.
A gyed az egykori béred 70%-a (de van maximuma) és vonnak belőle járulékot, plusz ezekszerint most az szja-t is levonták, tehát igen, a csednél jóval alacsonyabb.
Alsó határa nincs, tehát simán lehet sokkal kevesebb is, mint a minimálbér, senkit nem érdekel.

Tökéletesen jól számolták a gyeded.
Azt írtad 1670 Ft/óra volt a szerződéses béred, az havi 20 munkanappal 267.200 Ft.
A gyedet naptári napra számolják, ha a 267.200 Ft-ot leosztod 30 munkanappal, akkor az pontosan 8906 Ft, ez az alapja a gyed-ednek. Ennek a 70%-a a napi gyeded. Ebből vonnak még 15% szja-t és 10% járulékot, ha leadod az adókedvezményes papírt, akkor a 15% szja-t nem fogják vonni.
A csed-ed azért volt magasabb, mert azt a valós béredből számolták, ami műszak pótlékokkal magasabb volt, mint a szerződéses béred, és szerintem még egy karácsonyi jutalom is lehetett a csed számítási időszakban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!