Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha anyuka CSED-en van, apuka...

Ha anyuka CSED-en van, apuka elmehet a gyermek betegsége miatt táppénzre?

Figyelt kérdés
Van egy 1,5 hónapos babánk, az ovis gyerekünk pedig nagyon beteg lett. Én CSED-en vagyok, alig alszunk, még fizikailag sem érzem magam toppon, apukának pedig már nincs szabadon felhasználható szabija az idei évre. Nyilván megoldom, ha nagyon muszáj, de jó lenne, ha segítségként itthon maradhatna a férjem. Jár neki ilyenkor gyermekápolási táppénz, ha én cseden vagyok, vagy hogyan lehetne ezt kivitelezni?
dec. 7. 11:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
9%
Ha az ovis gyerekre már nem kaptok ellátást.
dec. 7. 11:54
 2/12 A kérdező kommentje:
Gyes jár még utána hó végéig.
dec. 7. 11:59
 3/12 anonim ***** válasza:
39%
Akkor nem.
dec. 7. 12:16
 4/12 anonim ***** válasza:
46%
Láthatnánk a 82 és 86%-os lepontozó válaszát a kérdésre? Bocs, nekem nem mutatja a tiéteket.
dec. 7. 13:52
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

"Ha a szülők a közös háztartásukban élő gyermekük után egyidejűleg jogosultak táppénzre, csecsemőgondozási díjra, örökbefogadói díjra, gyermekgondozási díjra, valamint gyermekgondozási támogatásra, választásuk szerint az ellátást csak az egyik szülő veheti igénybe.

Kivételt képez a gyermekápolási táppénz, amelyet - ha az arra való jogosultsági feltételek fennállnak - bármelyik szülő igénybe veheti, függetlenül attól, hogy ugyanazon gyermek jogán a másik szülő már részesül valamilyen ellátásban."

Ez alapján kaphat apuka gyápot akkor is, ha anyuka ugyanarra a gyermekre gyest kap.

Forrás: allamkincstar.gov.hu

dec. 7. 14:23
 6/12 A kérdező kommentje:

Számomra azért nem lenne logikus, ha gyes mellett ne lehetne gyermekápolási táppénzre menni, mert akkor a bölcsis betegségeket hogy oldják meg pl. a szülők, ha mindketten dolgoznak? Gyes ugye 3 éves korig jár, de közösségbe már sokkal előbb is járnak gyerekek.

Mindegy, azért remélem hogy a nagyja lecseng még hétvégén, de 5-ös, be tudnád kérlek linkelni az államoincstár oldalán hol találtad ezt?

dec. 7. 14:34
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Ugye alapesetben van egy olyan szabály, hogy az ellátásoknak egy kézben kell lennie. Pl ha van 2 gyermek, nem lehet olyan, hogy az anyuka a nagyobbikra gyest kap, apuka pedig a kisebbikre gyedet. Ezért gondolják szerintem azt, hogy gyápnál sem lehet, pedig lehet.

dec. 7. 14:39
 8/12 anonim ***** válasza:
66%

Abszolút a háziorvos hozzáállásán múlik. Mikor most GYED alatt kórházba kerültem kivizsgálásra pár napra, a férjem a saját jogán volt táppénzen. Kicsit tovább is, mint terveztük, mivel durva fejfájásom lett a lumbálpunkciótól, csak fekve léteztem pár napig. De a doki emberséges, segített.

Nagyszülőkkel nem tudtuk volna megoldani, mivel 3 műszakban dolgozik a férjem.

dec. 7. 14:51
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
A gyerekorvosnak aztán teljesen mindegy, hogy kinek a nevére írja meg a táppénzes papírt. Attól, hogy anyuka/gyedet/gyest kap, az nem jelenti azt, hogy otthon van, mivel simán dolgozhat mellette. Tőlünk mindig megkérdezi a gyerekorvos, mikor beteg a gyerek, hogy kérünk e tappénzes papírt.
dec. 7. 15:04
 10/12 anonim ***** válasza:
Ha azt nem kapja meg, akkor elmehet szülői szabira, de azt meg 15 nappal a kivétel előtt kell jelezni és a távolléti díj 10%-a jár neki, ami kb semmi. Viszont beleszámít a szolgálati időbe, ami a táppénzről nem mondható el.
dec. 9. 10:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!