Táppénz esetén mennyit kapok kézhez, ha jár a 30 év alatti anyák adókedvezménye?
Jelenleg veszélyeztezett terhes vagyok és valószínűleg sajnos az is maradok, pedig szerettem volna dolgozni.
Bruttó bérem 622.100 ft.
Ha dolgoznék, 500 ezret kapnék kézhez.
De táppénz esetén mennyit fogok 30 év alatti anyák kedvezménye alapján? Mert ha jól tudom, táppénzre is jár. Akkor ugyanúgy 500 ezer?
Nem.
A bruttó táppénz a bruttód 70%-a (ha van 2 év munkaviszonyod), amiből szja-t nem, de 18,5% járulékot vonnak.
Kettes vagyok, bocsánat, valóban hülyeséget írtam, 60%.
Mégis ki dolgozna, ha ugyanannyit kapna táppénz alatt…?
Gondolom jól számoltam a 622-t, mert bérpapír alapján az az szja alapom is, amiből vonják az adót.
Úgyhogy remélem hogy ezentúl is mindent ebből számolnak majd.
Tehát 622 ezer 60%-a: 373 ezer.
Ebből levonnak még 74 ezer járulékot?
Szia! A táppénz számítás ennél összetettebb. Nem a jelenlegi béred számít, hanem kb a 9 hónappal ezelőtti. Ha augusztustól vagy táppénzen, akkor május 31-től számolnak vissza 180 napot. Ennek a 180 napi átlagjövedelemnek kapod a 60%át (amennyiben megvan a 2 év). Táppénz naptári napokra jár (tehát hétvégére is). Van maximuma, ami a minimálbér 2-szeresének 30-ad része/nap.
Járulékot nem vonnak belőle, csak 15% adót, ami a te esetedben nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!