30 év alatti veszélyeztetett terhes vagyok, kisfiammal 2025.02.09-re vagyok kiírva. Az alábbi tervezet működőképes? Nov-Dec.: táppénz Jan.: éves 22 szabadnap kivétele egyben (pont ugyanennyi munkanap lesz) Febr.: szülési szabi+CSED
Illetve helyesek az alábbi számítások?
Nov.-Dec. táppénz összege a br. fizum 50/60%-a (nem tudom, hogy melyik vonatkozik rám) mínusz az SZJA (amit 30 év alatti várandósként tőlem nem vonnak le): 545.000*0,5=272.500 Ft vagy 545.000*0,6=327.000 Ft
Jan. fizu: 545.000*0,815=444.175 Ft (SZJA nem vonódik le, csak a 18,5% TB járulék)
CSED: 545.000*1=545.000 Ft (SZJA nem vonódik le)
GYED: 545.000*0,7*0,9=343.350 Ft (SZJA nem vonódik le, csak a 10% nyugdíjjárulék) lenne, DE MAXIMALIZÁLVA, így 336.168 Ft
A CSED és GYED összegének megállapításakor bezavar az az egy hónap fizetett szabadság januárban? Nem szívesen hagynám bent a szabadnapjaimat, mert félek, hogy elvesznek - kistesókat tervezünk és nem szándékozom közöttük visszamenni dolgozni. Ha nagyon bezavar, akkor a táppénzt kitolhatjuk január 12-ig, és onnantól mennék szülési szabadságra.
Mi a véleményetek/tapasztalatotok ezzel kapcsolatban?
1. Ha veszélyeztetett terhes vagy már most miért csak novembertol leszel tapoenzen?
2. A munkáltató nem köteles kiadni a szabadságot egész évre, csak és kizárólag időarányosan.
3. Mókás helyzet ám, ha veszélyeztetett terhes tappenzrol hirtelen vissza mész dolgozni, hogy szabadságra menj.
"Nem szívesen hagynám bent a szabadnapjaimat, mert félek, hogy elvesznek - kistesókat tervezünk és nem szándékozom közöttük visszamenni dolgozni."
Nem tudnak elveszni a bent hagyott szabadnapok, köteles a munkáltatód kiadni, ha 5 év múlva mész vissza, akkor, ha 10 év múlva, akkor. Gyakorlatilag visszamész, és rögtön 2-3 hónap szabival fogsz kezdeni, ugyanis először ki kell venned a szabikat. Vagy visszamész 5-10, akárhány év múlva, és rögtön felmondasz, akkor köteles a szabikat kifizetni (az 5-10 akárhány év alatti inflációval emelt béren).
Köszönöm szépen a válaszokat!
Nem tudtam, hogy az éves szabadságokat össze lehet gyűjteni és nem vesznek el, ez esetben marad a táppénz a szülési szabiig. Köszi a tippeket mindannyiótoknak!
1. válaszoló: Azért szeretnék még dolgozni októberig, mert a munkám a terhességemnek nem árt (hormonális oka van a veszélyeztetettségemnek) és a fizetésem magasabb, mint a táppénz. Novemberben viszont már költözködünk, lakberendezünk, így amellett már nem erőltetném nagyon magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!