Munkába visszatéréskor konkrétan hány nap szabadságot fognak nekem így kiadni?
2021 augusztusban született az első gyerekem, majd gyed ideje alatt 2023 januárban a második. Idén szeptember 1-től szeretnék visszamenni dolgozni.
Az első gyerekem születése előtt az összes szabadságomat (21 nap) kivettem, a születése előtt négy héttel mentem el csedre.
Így mennyi napot fognak kiadni? Minden esetben ezt ki kell adniuk, vagy csak akkor, ha igénylem?
A másik kérdésem meg, hogy a fizetést ilyenkor köteles megemelni a munkáltató? Ha igen, akkor mennyivel konkrétan?
Alapesetben gyerekenként kb. 1 év szabi járna (csed idejére és gyed első fél évére jár szabi), de te saccper 1,5 évnyit fogsz két gyerekre össz, mert 2021-ben nem járt a csed idejére mert kivetted.
Plusz gyerek utáni pótszabi.
És ki kell adni kötelezően.
Fizetésemelés annyi, mint az azonos munkakörben dolgozóké
Pontosabb válaszért fizess tanácsadót
Kb hasonlóan voltam, mint te, én kb 2,5 hónapot voltam szabin. (Majdnem 3)
Fizut emelték.
Kötelező kiadniuk ezt a szabit.
A szabikat kötelező kiadniuk amint beraknak újra állományba és a legelső munkanapodat már szabadsággal fogod kezdeni és a bent maradt szabikat egyszerre fogod mind kivenni, csak az maradhat bent ami szeptembertől jár év végéig az a pár nap, egy esetleges év végi leállásra elég lesz például.
A fizudat is emelni fogják nagy eséllyel de arról kérdezzél rá a munkáltatódnál hogy egyáltalán a régi helyedet kapod vissza, vagy adnak másikat ami lehet jobb, lehet nem.
Előzőek már mindent leírtak.
A szabadságok számát kikalkulálja a munkáltatód beszámolóje. Már most kérdezd meg, mi is mindig kiszámtatjuk hónapokkal előtte a cégünknél, és megírjuk a visszatérő anyukáknak.
Nem csak hogy kötelező kiadniuk amúgy a szabijaidat, de arra már az inflációval emelt bért kell adniuk, teljes munkaidős bért. Akkor is, ha szabi után részmunkaidőben mész vissza, a kiadott szabikat akkor is teljes munkaidős béren adják ki.
Például szeptemberben elkezded kivenni a szabikat, legyen mondjuk 2 hónap szabi. Akkor szeptember, október teljes munkaidős, inflációval emelt bért kapsz, de nyilván szabin vagy, dolgoznod nem kell. Utána novemberben elkezdesz ténylegesen dolgozni, ha letelt a szabi. Az, hogy novembertől részmunkaidő vagy teljes munkaidő, rajtad múlik, mit beszélsz meg a munkáltatóddal.
Inflációs emelés:
Ha volt a hasonló munkakörben dolgozóknak inflációs emelés, az neked is jár, minden egyes emelés. Például emeltek 4-4 százalékot 2022, 2023, 2024 elején. Mind jár neked is.
Például 350.000 volt a bruttó béred utoljára. A három 4%-os emelés után most bruttó 393.700 lesz. (350.000 * 1,04 * 1,04 * 1,04).
A csed idejére és a gyed első fél évére jár szabi. Ha 2021 júliusban igényelted a csedet, akkor 2022 közepéig gyűlt a szabid. 2021-ből a gyerek után járó 2 napod maradt, 2022-ben pedig hozzá jött az éves (a +2 napot add hozzá) szabid kb fele.
A második gyerek után pedig kb a teljes 2023-as szabidat kapod, és ebben az évben már 4 nap pótszabid volt.
Ahogy aktív állományba kerülsz, ezt 60 napon belül kötelező kiadni.
Emelni is kötelező, a munkakörödben időközben történt átlagos emelés mértékével megegyezően. Tehát ha az elmúlt 3 évben 5-5%-os emelés volt nálatok, akkor kb 15%-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!