Miért nem válaszol a munkáltató, ha szóban jeleztem, hogy visszatérnék GYED-ről?
Az anyósom átvenné tőlem a GYED-et, (ami jövő novemberben járna le alapesetben), ő vigyázna a két picimre, én pedig visszamennék dolgozni.
Jeleztem ezt a főnökömnek telefonon, aki csak annyit mondott, hogy megkérdezi a körzetet, hogy kaphat erre engedélyt… Nos, ennek már egy hónapja.
Gondolom le kellene írnom írásban, a fizetési nélküli szabadság megszüntetését…
Kollegám mesélte, hogy nincs létszámengedélyük jelenleg, ami érdekes, mert én nem vagyok benne ugyanúgy a létszámban? Egy állami cégről van szó(M.P. Zrt)…
Ilyenkor mi a teendőm? Keressek inkább másik munkahelyet? Pedig ott állandóan emberhiányban vannak, igaz egy másik területen amúgy.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Először is te eleve ott dolgozol hivatalosan akkor is ha otthon csücsülsz a babával. Kötelesek visszavenni ha nem is oda akkor egy másik osztályukra ugyanannyi fizetésért. Mindent írásban kérünk amúgy. Jogilag akár home office-ban is dolgozhatsz.
A Munka Törvénykönyve 61. § (3) és (4) bekezdése szerint a munkáltató
köteles a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság letelte után
részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani.
Mt. 61. § 3) A munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani.
Mt. 61. § (4) A munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig vagy a gondozást végző munkavállaló – a munkaviszony első hat hónapját kivéve – kérheti
a) a munkavégzési helyének módosítását,
b) a munkarendjének módosítását,
c) távmunkavégzésben való foglalkoztatását, illetve
d) részmunkaidőben való foglalkoztatását.
Nagyon szépen köszönöm a részletes, mindenre kiterjedő válaszokat! 😊
Írásban jelzem majd a későbbiekben.
Utolsónak a válaszom: mert nekem magasabb lenne a fizetés, mint a GYED, illetve olyan munkakörben dolgozik, (30 éves munkaviszony), amely rendkívül méltatlan lett számára, beteges is, szeretne inkább otthon maradni. Letelte után pedig van közelebbi álláslehetősége is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!