Babát várok. Egy hónapja kezdtem el dolgozni a munkahelyemen , előtte nem dolgoztam , és elég sokszor barna folyasom van .Progeszteron pótlassal veszélyeztetett vagyok.elmehetek táppénzre?
Ez tapasztalatom szerint nagyon sokrétű:
-veszélyeztetett terhesként kb. 6 hónapos terhes voltam, mikor táppénzre mentem, pedig első perctől veszélyeztetettnek számítottam (az orvosom rám bízta a döntést, nem ragaszkodott hozzá, hogy otthon maradjak, ha úgy látom, hogy nem megterhelő a munka)
-kimaradt mensitől kaptam progeszteront, de amellé nem kellett feküdni, ettől függetlenül a 7-8. hét körül volt kis barnázás, aminek nem derült ki az oka
-hematómát nem láttak, a lepény viszont később egyértelműen rálógott a méhszájra, de azzal is lehetett dolgozni, csak a megerőltetést, hajlongást stb. kellett kerülni
Attól függően, hogy te miért vagy veszélyeztetett, én meggondolnám a táppénzt, és orvos véleményét is meghallgatnám.
Egyébként mennyi idős terhes vagy?
(Az esetleg nem opció, hogy ha mindenképp táppénz mellett döntesz, hogy a háziorvissal írasd ki magad egy időre, nem a terhesség miatt? Akkor kisebb eséllyel vágnának ki próbaidő alatt, ha mégis elmenne a baba...)
Hát ha most kiíratod magad... Ha kizod feléig, akkor a másik felére járna.
Amennyit dolgozol, annyi táppénz jár. Ha 4 hónapot dolgozol, 4 hónap táppénz jár, plusz túlleszel a próbaidőn.
Én most gonosz leszek és a munkáltatód nem fog tapsikolni, de kihúznám valahogy a próbaidő végéig, hogy bejelentsem a terhességemet. Főleg ha amúgy van 365 nap biztosított időszakod korábbi munkahelyről és jogosult lennél ellátásokra, ha kihúzod valahogy.
Ha jól vagy, fizikailag úgyérzed belefér a munka és nem veszélyes munkakörben dolgozol, akkor barnázás miatt ne vetesd magad táppénzre, pláne ne 9-es kóddal, hacsak az orvosod nem javasolja kifejezetten. Minden plusz hét ajándék most neked, én legalábbis így gondolkoznék. Jó eséllyel már ígysem fognak tárt karokkal vidszavárni, de legalább nem maradsz ellátás nélkül 6+6 hónapra.
"Főleg ha amúgy van 365 nap biztosított időszakod korábbi munkahelyről és jogosult lennél ellátásokra, ha kihúzod valahogy."
Nincs neki. "...előtte nem dolgoztam ..."
Az, hogy félidőig bírja ki, az csak annyiból nem jó tanács, hogy ha hematóma, progihiány stb. miatt vérezget, akkor most kellene pihennie vele, félidőtől már a progeszteronnak nincs szerepe, a hematóma szervül/felszívódik/kiürül stb., még a méhnyak is sokszor a második genetikai uh idejére már jó helyre kúszik, szóval félidőtől esélyesen már hülyeség táppénzre menni, hacsak nem túlzottan megerőltető a munka, de akkor szintén nem tesz jót az elején sem. Lehet inkább az első trimeszterben mehetne el táppénzre, és utána mehetne vissza, ha a probléma megszűnik.
Csak ehhez jó lenne tudni, hogy mi is okozza a vérzést...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!