Szülés után közvetlenül pár hónapig az anyuka van otthon, majd váltanak az apukával?
Sziasztok! Elnézést, ha marhaságot írok, de egyelőre még fiatal párként csak tervezgetjük a jövőt, és lehet, nem vagyok minden fogalommal tisztában.
Szóval felmerült egy olyan opció köztem és a párom között, hogy 1-2 éven belül, ha gyermeket vállalunk, akkor én anyaként mennék a gyermek születése előtt számított egy hónaptól a gyermek pár hónapos koráig tartó szülési szabadságra. Ha jól tudom erre a CSED nyújt lehetőséget 24 hétig, tehát esetemben a gyerek 20 hetes koráig. Utána szeretnék visszamenni dolgozni, így cserélnék a párommal, azt hiszem ekkor már a GYES következik.
Jogilag megoldható lenne ez? A munkáltatómnak kell jeleznem, hogy szülési szabadság után szeretnék állományba állni, páromnak milyen papírokat kéne aláírni, hogy ő legyen jogosult a GYESre? Elég valami formanyomtatványt beadnia a munkahelyén, vagy valamilyen hivatalos szervvel is fel kell vennie a kapcsolatot, kérvényt beadnia, hogy apaként ő kapjon GYES-t?
A CSED után a GYED következik, a gyerek 2 éves koráig. Utána jön 3 éves korig a GYES, ami alanyi jogon jár, egységes összeg.
A gyerek apja is mehet GYED-re.
Sőt, ha úgy döntötök, 20 hetesen mehet bölcsibe, meg te is dolgozni, és egyikőtök megigényelheti a fizetés mellé a GYED-et (meg majd a GYES-t).
Köszönöm a korrekciót!
Apuka nem dolgozna, otthon maradna a babával.
A csed a gyermek szuletesetol 6 honapos koraig jar (pontosabban igenylestol szamitva 168 napig). Kerheted azt is, h a kiirt szulesi datum elott 28 nappal kezdjek el folyositani, ertelemszeruen igy hamarabb is lejar. Ez a fizetesed 100%-a!
Utana jon a gyed, ami ha jol tudom, a kereseted 70%-a, azonban maximalizalva van 210 ezer forintban. Ez a gyermek 2 eves koraig jar, es ezt mar igenyelheti az apuka is helyetted, sot dolgozni is lehet mellette, ha esetleg kesobb bolcsibe adnatok a gyermeket.
A gyermek 2 eves koratol 3 eves koraig jar a gyes, amit te, vagy a ferjed is igenyelhet, es 28.000 Ft koruli osszeg. Amolyan nesze semmi, fogd meg jol 😅.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!