Németországi munkavégzés után tudok otthon igényelni GYED-et, GYES-t ha otthon szülök?
Hát én az EUs szabad munkaerőáramlásra, az EUs országok között átjárható nyugdíj és társadalombiztosításra, meg az átjárható munkanélküli segélyre alapoztam a feltételezést.
De nyilván elfelejtettem, hogy az eun belül is lehet vasfüggöny
Lesz munkaviszonyom, 6 hónapos szerződésem van ami Október 30-ig tart, és Szept 11-től kellene szülési szabin lenmem, de kérvényezni fogjuk, hogy hadd dolgozzak home office-ból. Okt 22-re vagyok kiírva.
Csak nem tudom a munkaszerződéssel mi történik, ha megszűnik a lakcímem. Meg ha akarok, akkor éves munkaszerződésem is lehet, csak ugyanez a lakcím kérdés. Még nincs aláírva, tehát elvileg szerződhetek én magyar szabadúszóként is, hogy itthon legyen befizetésem, csak úgy tudom azután megintcsak semmi mem jár. A munkámat nyugodtan tudom bárhol végezni, nem igényel személyes jelenlétet.
Csed gyed akkor járna, ha a itthon az igenyléskor/szüléskor lenne bejelentett munkaviszonyod. Akkor beleszámitana a kinti munka. Amúgy nem.
Hugom is így tervezte, itthon nem kapott volna a gyes-en kívül semmit.
Nagyjából jól mondjátok, ennyire nem átjárható az EU-s rendszer, de azért valamennyire mégis.
Azt meg tudom csinálni, hogy hazajövök, és itthonról, egyéni vállalkozóként lesz 6 hónapos munkaszerződésem, és utána itthon szülök, így járni fog a csed is.
Vagy kint maradhatok alkalmazott, ha kint van lakcímem, akkor a német biztosító azt nem bánja, ha itthon szülök (intézi is a kórházzal a fizetést), és utalnak szülési szabira is pénzt, de csak addig a napig amíg megvan a kinti lakcímem.
Idáig jutottam könyvelő, meg oep meg Német biztosító alapján, egy adószakértővel még átbeszélem, de a tanulság, hogy 6 hónappal szülés előtt már kell tudni hol akarsz szülni, hogy ez működhessen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!