Németországi munkavégzés után tudok otthon igényelni
GYED-et, GYES-t ha otthon szülök?
Figyelt kérdés
Az aktuális munkaszerződésem nagyjából épp a szülési szabim kezdete környékén lejár, ahogy az aktuális albérletünk is, és bár sok szempontból kicsit sem kívánkozom haza, de az elég sokat nyom a latba, hogy ott lenne segítség a páromon meg a védőnőn kívül, és lényegesen olcsóbb az élet. De azt nem tudom, hogy ha megszűnik a német lakcímem, akkor ott ugye már nem leszek jogosult semmire. Itt az ottani fizum alapján kapnék valamit? Tudjátok, hogy ilyen esetben hogy számolódik, és mennyire bonyolult intézni? Október 22-re vagyok kíírva, szept 11-től lennék német szabályok szerint szülési szabin. Nagyon gondolkodom, hogy hazajönnénk, aztán majd ha nagyobb a bébi vissza, ezzel megspórolva a német albérlet árakat.
Itt-ott-amott, kicsit következetlenül írtam. Tehát németországból a szülési szabim kezdetén hazamennék Magyarországra, otthon szülnék, és otthon lennék néhány hónapig Gyesen.
2023. márc. 20. 19:23
2/18 anonim válasza:
Én ugy tudom itthon nem fogsz kapni igy semmit a gyesen és családi potlekon kivűl. Ami összesen kb 30 -40 ezer forint. Illetve tb-t is kell fizetned. Mig nem szülsz meg.
2023. márc. 20. 19:28
3/18 babyboom567 válasza:
Eszem ágában sem lenne hazajönni, itthon szülni.És tévedésben vagy, ha azt hiszed olcsóbb az élet.Drágább.
2023. márc. 20. 19:39
4/18 anonim válasza:
Nem jár. Csak a gyes, ami 25ezer. +a 12ezer családi...
2023. márc. 20. 19:48
5/18 A kérdező kommentje:
De hogy lehet az, hogy nem jár, ha fordítva meg járna? Azt konkrétan tudom, hogy Németországban bárki vagy és bármennyi ideje vagy ott, jár a Parental Geld 2 éves korig. A munkanélküli segély is átjárható EU-s országok között, és a nyugdíj is. Létezik, hogy fizetek iszonyú magas járulékokat Németországban és ez EU-n belül nem átjárható?
És €1750 az albérletünk. Otthon tudnánk lakni ingyen a nagymám kiürült házában. Értem miért mondjátok, hogy ne, de nem tervezek tartósan itthon maradni gyerekkel se, és szerencsére mindenképp lesz két állampolgársága.
2023. márc. 20. 19:53
6/18 anonim válasza:
Gyes és csp alanyi jogon jár.
Itthon ugye minimum 2 év 365 nap munkáltató álltal biztosított napnak kell meg lennie folyamatosan a csed/gyed-hez.
Ez az oldal elsősorban Ausztriát ír.
Én anno Németországba jártam havi váltásban dolgozni, egyéni 'kisvállalkozóként' - adózás miatt volt fontos így. Biztosítva voltam mindkét országban, és nem számolták bele nekem a csed/gyed időmbe. Az itthoni munkahelyemen pedig nem volt meg az elegendő idő mikor teherbe estem, így első gyereknél szívtam.
2023. márc. 20. 20:20
7/18 A kérdező kommentje:
Igen, de a kisvállalkozó az más, én vezetőbeosztásban, alkalmazottként dolgoztam, tehát full mindent fizettem, megvan a 365 nap. Azt sem tudom,kitől kellene ezt megkérdeznem, de az megdöbbentő lenne, ha semmi nem járna a kinti bejelentett leadózott fizum után. Hol lehet vajon ennek hiteles forrásból utánajárni?
2023. márc. 20. 21:01
8/18 anonim válasza:
Oep talán 🤔
2023. márc. 20. 21:08
9/18 anonim válasza:
Ha nem magyarországon adóztál és fizetted a tb akkor nem adnak semmit.
Ha felhívtad az oepet írd meg mit mondtak
2023. márc. 20. 21:19
10/18 anonim válasza:
Mi jogon járna már Magyarországon akármi is, ha Németországban élsz, ott dolgozol, ott adózol? Gyesen és családi pótlékon kívül semmit nem fogsz kapni, nem is értem hogy gondoltad.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!