Ha lehetőséged lenne rá, mikor mennél vissza az alábbi feltételekkel dolgozni?
Tanítok (ez a részmunkaidős állásom). Heti egy nap, összesen max 6-8 órát érint. GYED alatt már visszavárnának, célszerűen szeptemberben, vagy februárban tudok zökkenőmentesen visszacsatlakozni. Januárban szülök, ezt a félévet már némi átszervezéssel ugyan, de befejezem. Értelemszerűen a tavaszi teljesen kimarad. Szeptemberre a babánk betölti a fél évet, így visszajöhetnék, de nem túl korai ez még? Annyira picike lesz akkor még. Rengeteg segítségem lenne (anyukám, nagymamám, nagynéném, alig várják) a munkahelyemtől 10 percre, de akkor is korainak érzem most. A GYED kiegészítés viszont nem jönne rosszul és az elmém frissen tartása sem.
Ti hogy látjátok, ilyen feltételekkel legkorábban mikor állnátok munkába?
Magán bölcsödében lehetne, vagy családi napköziben (van még olyan?), állami bölcsőde nem hiszem, hogy fog helyet biztosdítani heti egy napon, pár órára, nem az a profilja. Létszámba beleszámnítana ugyanúgy és "foglalná a helyet" azok elől, akik rendes munkarendben dolgoznak, maximum akkor vennék így be, ha lenne bőven férőghely, de a legtöbb bölcsi így is várólistás a városokban legalábbis, nem gondolnám, hogy lenne fenntartható helyük ilyen kis időre.
Így igen, ha a család nem segíti az erre rászoruló anyukát, akkor marad a magánutas megoldás, ami meg viszont valószínűsíthetően azt a heti pár órás bért fel is emészti. Jó magyar rögvalóság, itt részmunkaidő még ritka, mint a fehér holló és akkor is nagy logisztikát kíván, mert az állam pont letojja magasról ki hogyan oldja meg.
Én a másodikkal mentem vissza részmukaidőbe, mikor másfél éves volt, heti háromszor 4 órára mindösszesen, de a zsúfolt akkori körzetes bölcsinkben ezt is elutasították (II. ker.), próbáltam még azért a többi kerületit, de nem lett megoldás, meg nem is kértem időben a helyet, ha állandóan vittem volna is csak várólistára kerültem volna fel és mivel semmi előnyöm nem volt (egyddülálló szülő, stb...), tán óvoda kezdésre fel is vették volna.
Végül családon belül megoldottam egy frissnyugdíjas rokonnal, nagyon leterhelni se akartam, (bár nem volt még 60 és igazán fitt azóta is, maga ajánlkozott eleve) heti háromszor volt vele 2 órát, aztán ment a fizetett segítség, így anyagilag is megérte. Fél évig oldottuk meg így, aztán magánbölcsiben járt egy évet ovi előtt, mikor visszamentem heti 30 órában dolgozni, ugye napi 6 órát.
Igen. Én is pontosan ezt látom. Sokszor példálóznak a külföldi helyzetekkel és hogy máshol alap 6 hét után visszamenni dolgozni, de ha nem adottak a háttér feltételek akkor nehéz, vagy éppen az anyagi vonzata miatt semmi értelme.
Még a 1,5-2 éves gyereknek is nehéz bölcsit találni, 6 hetes babával meg egyenesen körberöhögnek Magyarországon. Szóval azt gondolom sok esetben nem a hajlandósággal lenne a baj.
Hiába 20 hetes a törvényileg megszabott kor, de mivel jelentkező híjján nem indulnak ilyen csoportok, a többire meg túljelentkezés van, ezért gyakorlatilag egy éves kor alatt nincs lehetőség, plusz legtöbb bölcsibe a minimum feltétel, hogy járni tudjon, hogy ki tudják vinni a többiekkel. (Egyébként "külföldön" azért nem annyira adott, hogy van egyáltalán bölcsi meg ovi, ha épp a munkahelyen nincs, akkor rámegy egy egész fizetés a gyerekfelügyeletre. Szóval sokan maradnak ezért otthon akár 4 éves korig.)
Én a gyerekeim 3 hós korától tudtam itthonról olyan munkákat vállalni, ami nem volt gyors határidős, de anyukám sokat segített (főleg 1 éves koruktól,a mikor már azért napi 2x3 órát kellett őket mozgatni). Aztán 2 évesen mentek bölcsibe, akkor már látszott is, hogy igénylik a gyerektársaságot. De a mai fejemmel lehet, hogy inkább nemet mondanék a munkára, mert elég zűrös volt és minden nap úgy végződött, hogy egyik fronton sem voltam elég jó a saját mércém szerint. De a te melód azért kötöttebb lenne egy napra, nem ennyire párhuzamos multitasking :) Szóval csatlakozom az előttem szólókhoz: meglátod, ha odaérsz, hogy belefér-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!