Testvér GYED EXTRA vonatkozhat ránk?
Sziasztok.
Az első gyermeke 2019.06.-ban született és most született a második 2021.06.-ban szintén.
Mivel apa vagyok és konkrétabb összegeket tudok felvenni, ezért az első gyermek után is én igényelték a GYED-et munka mellett.
Most olvastam viszont a Testvér gyedrol. Azt írják hogy ha megszületik a második akkor felvehetem a jóval kedvezőbb járandóságot. Viszont az első után a GYED-et leállították,erről papírt is kaptam.
Kérdésem,hogy ezt lehet e tovább folyósítani?
Ahogy az első írta, egyrészt ez az extra benne, hogy egyszerre jár a két gyermekre az aktuális ellátás, valamint van egy olyan szabály, hogyha a kisebbik gyermek a nagyobbik 4 éves kora előtt születik meg, akkor megnézik, hogy a jelenlegi fizetésed alapján mennyi gyedre vagy jogosult, illetve mennyi gyedet kaptál a nagyra. Amelyik a több, azt fogod kapni.
Más plusz nem jár.
"Viszont az első után a GYED-et leállították,erről papírt is kaptam."
A gyed, a gyerek 2 èves koráig jár, a nagyobbik után jelenleg gyest tudtok igènyelni.
A kicsire szintèn gyest, mivel mèg nem telt el 168 nap (csed ideje). Szóval jelenleg ha minden igaz, az anya kap 2 gyest.
Ha letelik szülès után a 168 nap, utána tudsz te gyedre menni a kisebbel. Fontos, hogy ilyen ellátellátásban csak az egyikőtök rèszesülhet! Úgyhogy ha a kicsire gyed-et igènyelsz, akkor az anyának mind a 2 gyest le kell mondania, ès a nagyobbra neked kell a gyest igènyelni.
"Semmi gond, ez esetben megigényled a kicsi után is, ha eddig nem tettétek, visszamenőlegesen is jár a születésétől."
Tèvedès. Gyed nem jár a szülèstől. Csedre, csak az anya mehet (kivéve ha ő valamilyen okból nincs), ha arra nem jogosult, akkor gyest kell igènyelnie. Tehát vagy a csed, vagy annak az idejènek lejárta (168 nap) után jön a gyed, amit már az apa is igènybe vehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!