Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Hogy is van ez akkor? Apa gyeden?

Hogy is van ez akkor? Apa gyeden?

Figyelt kérdés

3. Babánkat várom. Nekem nincs meg az 1 év munka viszonyom. Most olvastam hogy az apuka is elmehet gyedre akár munka mellett is de akkor ha jól értelmeztem a baba 169.napos kora utántól lehetne igényelni neki a gyedet. Ez a gxakorlatba hogy néz ki?

Addig én gyesen lennék és utána váltanáknák a gyedre. És akkor gondolom nekem kéne fizetni a tb-t.

2021. aug. 24. 23:42
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
91%
Pontosan. Gyed extrának hívják. Mi is úgy vagyunk. Férjem dolgozik és kapja a gyedet én meg fizetem magamnak a tb-t. Előtte meg én voltam gyesen fél éves koráig.
2021. aug. 24. 23:48
 2/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod. Még azt megkerdezhetem, hogy a gyest le kell olyankor mondani vagy ezt autómatikusan meg csinálják? Meg így is 2 éves korig jár a gyed?
2021. aug. 24. 23:50
 3/19 anonim ***** válasza:
91%
Igen le kell mondani. A kormány ablakba bemész és ott ki kell tölteni egy lemondó nyilatkozatot. Ha beadtad akkor a gyes megvonása után majd a nav küldi a csekket automatikusan, nem kell már utánna járni külön, eezt csak azért írom mert nállunk össze vissza küldtek engem mire kiderült, hogy ezután már nem kell utánna járni idén január 1-től hanem automatikusan látják ha nem fizetsz és küldik a csekket. És igen 2 éves korig jár a gyed. Szívesen :)
2021. aug. 24. 23:55
 4/19 anonim ***** válasza:
77%

Ha beadtad akkor a gyes megvonása után majd a nav küldi a csekket automatikusan, nem kell már utánna járni külön, eezt csak azért írom mert nállunk össze vissza küldtek engem mire kiderült, hogy ezután már nem kell utánna járni idén január 1-től hanem automatikusan látják ha nem fizetsz és küldik a csekket.

Én azért ebben nem bíznék... Sajnos a Nav nincs mindig a helyzet magaslatán, előfordul, hogy nem küldik a csekket, viszont ettől a fizetési kötelezettség fennáll.

Nyilván baba mellett minden felesleges kör macera, de inkább menjen biztosra.

Én vállalkozó vagyok, nem egyszer volt, hogy a megigényelt csekket sem küldték. Azóta inkább utalom a járulékot

2021. aug. 25. 08:20
 5/19 anonim ***** válasza:
75%
4. Mindegy, hogy te bízol e benne vagy nem, 2021 január 1-től ez a rendszer van. A nav egyből látja, hogy nincs biztosítás és küldi a csekket. Eddig azért kellett intézni mert nem a nav hatásköre volt és nem látták a rendszerben, mostmár az ő hatáskörük ez is. Max közvetlen a navhoz tudna bemenni, hogy "a biztonság kedvéért szóljon", de nem fognak vele foglalkozni. Majd megmondják, hogy "jó, látjuk majd küldjük a csekket viszlát". Ezért minek szaladgáljon be az ember?
2021. aug. 25. 08:29
 6/19 anonim ***** válasza:
77%
"Majd küldjük a csekket" épp ez az...ott is emberek dolgoznak, benne van a hibalehetőség... Aztán ha nem jön a csekk, az nem jelenti, hogy nem kell fizetni.
2021. aug. 25. 09:26
 7/19 A kérdező kommentje:
És miután a gyerek 2 éves lesz akkor érdemes megint az anyukának igényelni a gyest? Vagy akkor már azt is az apuka neve alatt fut?
2021. aug. 25. 09:43
 8/19 anonim ***** válasza:
47%
6. Igen ahigy mindenbe benne van a hiba lehetőség megse hivod fel a kukásokat se mindne hétfőn hogy kedden el ne felejtsék elvinni a szemetet. Hiába okoskodsz itt most, az tény, hogy most ez az ügyintézés menete. A kérdező meg majd eldönti, hogy hogy intézi el magának.
2021. aug. 25. 10:32
 9/19 anonim ***** válasza:
68%
Annyiból érdemes neked igényelni a gyest, hogy akkor arra az időre nem kell tb-t fizetned.
2021. aug. 25. 12:07
 10/19 anonim ***** válasza:
0%

9. Semmiből nem érdemes neki igényelni a gyest ha kiszámolod.

A gyes 25e ft. Az gyed most valószínűleg 100ft felett lesz ha apa jól keres de legyen mondjuk 100e ft. Abból lejön a 8000 tb amit zsebből fizet vissza akkor is 92e ft a gyed tisztán. Megéri a gyes csak azért hogy ne kelljen mindne hónapba magának elutalni a tb-t? Azért nem mindegy hogy javi 25e vagy 92e ft plusszod van.

2021. aug. 25. 12:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!