December 31-re vagyok kiírva szülni, és nem tudom pontosan mennyi Gyed-re számítsak, illetve mennyivel járnék rosszabbul, ha szeptembertől kiíratnám magam táppénzre? Részletek lent
Tehát szülés várható időpontja dec.31.
Előtte ha jól tudom 3 hónapot nem néznek, akkor ezt értsem úgy, hogy októbertől decemberig nem nézik vagy pedig szeptembertől októberig? Ha a szeptemberi fizetésemet már nem veszik figyelembe, akkor szívesen kiíratnám magam táppénzre, mert egyre kevésbé bírom a munkát. Ezen kívül májusig minimálbért kaptam, ami akkor nettó 145000 Ft volt, nem tudom ez bruttóban mennyi pontosan (talán 215000), júniusban felemelték a fizetésemet bruttó 300-ra. Ha a szeptembert nem számítják, akkor úgy számoljak, hogy márciustól augusztusig, 3 hónap minimálbér és 3 hónap megemelt fizu átlaga, majd ennek a 70%-a? Ha azonban hivatalosan a szeptembert is néznék de mégis kiíratnám magam táppénzre szülésig, akkor ugyanígy a szeptember előtti 6 hónapot vennék figyelembe, tehát márciustól-augusztusig?
Bocsánat ha kicsit bonyolultan írtam le. Előre is köszönöm a válaszokat!
Szeptembertől nem ugranak vissza 3 hónapot...🤦♀️ Ennek az ugrabugrának annyi a magyarázata, hogy ennyi az átfutási idő a NAV és az egészségbiztosító adatbázisa között.
Először csedet igényelsz, ami július 1-től a számított naptári alap 100%-a (-15%szja) és 168 napig kapod. Ezt követi a gyed, ami már csak 70% és 10%nyugdíjjárulékot és 15% szja-t vonnak belőle.
A csedet kérheted a szülés várható napját megelőző 28. naptól, vagy a szülés napjától. Akkor érdemes korábban kérni, ha a gyeded várhatóan több lesz, mint a táppénz. Mivel te eddig minimálbéres voltál, így valószínűleg neked megérni hamarabb igényelni. Csedből és gyedből is érvényesíthető a családi adókedvezmény.
Csed:
A jogosultság kezdőnapjától számított 3. hónap utolsó napjától néznek visszafelé 180/120 napot. Mivel ellátás nem lehet ellátás alapja, így a táppénzes napokat átugorják és úgy keresik a bérrel ellátott napokat. Max tavaly január 1ig mennek így vissza és csak a mostani munkaviszonyodban elért bér számít.
Ha szüléstől kéred, akkor szeptember végétől számolnak. Ha te szeptemberben táppénzen vagy, akkor augusztus 31-től számolnak.
/Egy tb és bérügyintéző/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!