Több munkahely után hogyan számolják a Gyed-et?
Mindenhol azt olvasom hogy 2 év alatt kell meglenni 1 évnek.Gondolom az hogy be vagy jelentve (biztosított vagy) Ha volt közte szünet amikor nem dolgoztam de fizettem magam után a TB-t az úgy jó?
Úgy írják szülést megelőző 3 hónap előtti 180 napot veszik alapul a GYED összegéhez,és ha ez idő alatt mondjuk 2 helyen dolgoztam. Egyiknél 1-2 hónapot a többit másik helyen,vagy mondjuk nincs meg ott a 180 nap?
Ilyenekről nem találtam semmit.
Ha nem dolgoztál, csak fizetted a tb-t, az nem számít, mert nem voltál biztosított, csak eü ellátásra jogosult.
A 360 nap munkaviszony több munkahelyről is összejöhet, de az összeg megállapításánál csak az éppen aktuálisat veszik figyelembe. Ha ott nincs meg 180 nap, amiből számoljanak, akkor 120-at néznek, ha annyi se, akkor asszem 90-et.
Megpróbalom érthetően.
Teszem azt, szeptember 1el igényelnéd a csed-et.
Egyrészt
Szeptember 1től néznek vissza 2 évet, ez a 2 év alatt kell 365 nap munkaviszonynak lennie. Ebbe az általad fizetett tb nem számit bele. De az otthagyott munkaviszonyok igen.
Másrészt az a munkaviszony után számolják, az után veheted igenybe, amibe az igenylés pillanataban be vagy jelentve.
Ott néznek vissza 3 hónapot, ez a példa esetén júni 1, ez elötti 180 nap átlegkeresetét nézik, ebből számolják ki az ellátas alapját.
Ha nincs meg ez az idő, akkor arányosítanak.
Magyarán csak abból számolnak, amibe akkor be vagy jelentve. Hiába dolgoztál más helyen 2x annyi pénzért elötte mondjuk, az a kutyát nem fogja erdekelni. Csak az akkori béred
2 éven belül kell 365 nap biztosításban töltött idő. Ezt a szülés napjától nézik.
A csed, gyed számításkor csak azt a munkaviszonyt nézik, amelyik a szülés napján fennáll (vagy max 42 napon belül szűnt meg).
Nem gond, ha nincs meg a 180 bérezett nap abban a munkaviszonyban, amiben vagy, tudnak kevesebből is számolni. Leghosszabb esetben (ha nincs 30 nap béred sem) a minimálbér kétszerese alapján számolnak, ez a max ebben az esetben, de ha a szerződés szerinti béred ennél kevesebb, akkor abból számolnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!