Szülés előtt 365 napom van?
Sziasztok, ha terhesség előtt, megvan a 365 nap folyamatos biztosított munkaviszonyom, akkor jár a csed/gyed, a fizum 70%-a?
Még csak most kezdtem a munkahelyemen, előtte nem dolgoztam, mert bezárt a munkahelyem, előtte meg kisgyerekkel voltam itthon két évet.
Tehát most kb nulláról indulok. Ha eltöltök itt egy évet, utána teherbeesek, akkor már kapok ellátást, ugye?
Igen
A szülés előtti 2 évben 365 nap bejelentett munkaviszonyodnak kell lenni
Illetve munkaviszonyodnak kell lennie akkor is amikor szülsz
Tehát nem hagyhatod ott a munkahelyed mert ha munkanélküli vagy a szülés napján akkor nem jár az ellátás
Szabadságon és tápénzen lehetsz természetesen, dolgozni nem kell, de munkaviszonyban kell allnod
A TB alap hogy fizetni kell
Ha nincs munkahelye a szülés ideje alatt, akkor nem biztosított tehát nem lesz jogosult
A Tb-nek ehez semmi köze
Attól csak orvosi ellátásra vagy biztosított
A csed - gyed igénylésnek a feltétele hogy munkaviszonyban állsz a szülés napján is, illetve az elmúlt 2 évben van 1 év munkaviszonyod összesen.
Ha ezek a feltételek nincsenek meg akkor csak a gyes és a családi jár
Az álláskeresőire gondolsz?
Mert az beleszámít igen
A munkanélküli segély az nem
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!