Hogy járok legjobban?
Sziasztok
Június közepétől vagyok a munkahelyemen, előtte is volt munkám. 8 hetes veszélyeztetett terheskent vagyok itthon vérzés miatt 2 hete. Úgy terveztem hogy az 5.honapig legalább dolgoznék de így nem enged az orvosom, fekudnom kell. Meddig maradhatok így tappenzen illetve mikor igényeljem a csedet? Október 11re vagyok kiirva.
Nagyon lesarkítva:
Ha a lányoddal gyermekápolási táppénzen voltál, akkor az nem csökkenti a táppénzes napjaid számát.
Ha a 2 munkahely között nem volt 30 nap megszakítás, akkor 1 évig jogosult vagy táppénzre.
Ha mégsem lenne elég táppénzes napod, akkor igényelhetsz méltányossági táppénzt (ez csak pár nap esetén játszik), vagy kérhetek a szabid kiadását. A Csed-et pedig igényelheted a szülés várható időpontja előtt 28 nappal.
14-es, nem gond.
"Táppénz...az igazolt keresőképtelenség időtartamára jár,
legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át, ha a keresőképtelenség ideje alatt a táppénzre jogosult személy munkaviszonya fennáll, rendelkezik legalább egy éves folyamatos biztosításban töltött idővel, és nincs táppénzelőzménye sem (egy évre visszamenőlegesen nem kapott táppénzt), akkor maximum egy évig lehet jogosult táppénzre."
"A biztosításban töltött idő akkor folyamatos, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs."
Tehát a kérdező kb egy évig jogosult táppénzre, mert a két jogviszonya között nem telt el 30 napnál több. Az összeg megállapításánál nem lehet az előző jogviszonyt figyelembe venni, jogosultsági időnél meg igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!