Lombik miatt felmondási védelem alatt állok fél évig, de táppénzre fogok menni. Ezalatt az idő alatt jár az időarányos szabadság és ha igen mikor vehetem ki?
Éppen el akartak küldeni/fel akartam mondani, de közben elkezdtük a lombikot. A munkahellyel abban állapodtunk meg, hogy ha sikerül, ha nem akkor is elmegyek táppénzre 2 hét múlva. A szabin kivettem időarányosan márc 15-ig, de mi van a többivel.
Szeptemberig véd a törvény így
1. eset, hogy ha addig összejön a baba akkor maradok táppénzen szülésig, de ehhez a céghez 2 év múlva se szeretnék már visszamenni. ilyenkor mi lesz a bentmaradt szabikkal? Így felmondhatnak nekem valamikor?
2. ha nem akkor okt elején meg fogják szüntetni a munkaviszonyom. Ha felmondják akkor gondolom, hogy a márc és okt közti szabim vagy ki kell adni vagy ki kell fizetni, ugye?
Első tudja jól, a fél év a maximuma, de a vége valójában az az időpont, ha kiderül, hogy sikertelen volt. Ha ez fél éven belül van, akkor hamarabb megszűnik a védelem.
A védelem időtartama nem korlátlan, az az Mt. 65. § (1) bek. e) pontja alapján legfeljebb a kezelés megkezdésétől számított 6 hónapon keresztül állhat fenn. Noha korábban vita állt fenn a védelem időtartamát illetően, a 13/2018. számú munkaügyi elvi határozat alapján egyértelműen meghatározható, hogy a 6 hónapos védelem mikortól meddig állhat fenn, és mikortól kezdődhet újra. „Az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés – de legkésőbb annak megkezdésétől számított 6 hónap időtartam – alatti felmondási védettség úgy értelmezendő, hogy az esetlegesen sikertelenül befejeződött kezelés után e védettség megszűnik, de ezen okból az újabb emberi reprodukciós eljárással ismételten elkezdődik a munkáltatói felmondás tilalmának időtartama.”
Akkor indul újra a felmondási védelem, ha maguk a vizsgálatok/kezelések is újraindultak.
A felmondási védelem a normál felmondásra vonatkozik. Azonnali hatállyal még mindig joga van elküldenie a munkáltatónak, másolom:
Azonnali hatályú felmondás alkalmazására a munkáltató részéről akkor nyílik lehetőség, ha a munkavállaló
a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi,
olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi,
a próbaidejét tölti,
határozott idejű munkaviszonyban áll (a határozott időből hátralévő időre járó, de legfeljebb egy évi távolléti díjának megfizetése mellett).
Ha rögtön elmész táppénzre a szabikat már nem tudod kivenni, ha visszatérsz a baba után a munkáltatónak ezeket az elmaradt szabadságokat ki kell adnia, illetve ha nem mész vissza, ki kell fizetnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!