Milyen állami támogatásokat mikor kell igényelnem, illetve mi jár, mi nem?
Sziasztok!
19 hetes kismama vagyok. Jelenleg aktív hallgató vagyok, a munkahelyemen felmondtam már korábban, jelenleg nem dolgozom. A férjemnek azonban folyamatos munkaviszonya van. Annyit tudok, hogy nekem járnj fog a hallgatói gyed. Ezen kívül mi az, ami akár nekem, akár a férjem részére jár? Nem igazán kaptam még erről tájékoztatást.
Egyszeri anyasági (62e), családi (12e), ezek szülés után igényelhetőek. Most igényelheti a férjed a családi adókedvezményt, ami 10e.
A baba féléves korától a férjed igényelhet gyedet, de akkor neked fizetni kell a tbt magad után vagy visszamész hallgatónak.
"Annyit tudok, hogy nekem járnj fog a hallgatói gyed."
Ezt mégis honnan gondolod? Ha két lezárt féléved megvan, akkor abból 180 napot beleszámítanak, a másik felét munkaviszonyból kell összeszedned, hogy járjon. Mivel felmondtál, ez utóbbi nincs, nem jár diplomás gyed.
6-os vagyok, jó lenne ha a 70%-os visszafogná magát lepontozás terén, a diplomás gyednek semmilyen módon nem feltétele egy nap munkaviszony sem. Ettől lesz diplomás gyed...
Ha van munkaviszony, annyit befolyásolhat maximum, hogyha megvan a 365 nap munkaviszony (tehát jogosult a hallgató CSED/GYED-re is), akkor a kedvezőbbet veszik figyelembe.
8: igen, akkor a nagyobb összeget adják, úgy 105 ezer forint környékén van tudtommal.
Köszönöm :)
Szerencsére NEM ezen múlik az egzisztenciánk, de ami jár az jár, ezért érdeklődök csupán. Köszönöm a válaszokat!
Ezek szerint nekem hallgatói gyed+ családi, a férjemnek pedig adókedvezmény fog járni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!