GYED extra mellett engedélyezett a túlóra és az éjszakás műszak?
Apa ígényelné a GYED-et. Munkáltatója(egy kórház) nem engedi túlórát és éjszakás műszakot vállalni a GYED mellett.
A környezetünkben gyárakban, rendőrségen van erre lehetőség.
Hogy lehetséges ez, hogy a kórházban nem?
113. § (1) A munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályokat a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni
a) a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig,
b) a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig,
c) a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben
a) egyenlőtlen munkaidő-beosztás csak a munkavállaló hozzájárulása esetén alkalmazható,
b) a heti pihenőnapok egyenlőtlenül nem oszthatók be,
c) rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el.
(3) Az (1) bekezdés a)-b) pontban meghatározott munkavállaló számára éjszakai munka nem rendelhető el.
(4) Az (1) bekezdés c) pontban meghatározott esetben a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje éjszakai munkavégzés során a nyolc órát nem haladhatja meg.
(5) A gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára - gyermeke hároméves korától négyéves koráig - rendkívüli munkaidő vagy készenlét - a 108. § (2) bekezdésében foglaltakat kivéve - csak hozzájárulásával rendelhető el.
Én felvázoltam a szituációt egy ügyvédnek. A munka törvénykönyvében ezt találtam, és egyet értett velünk abban, hogy a férjem nem volt várandós és nem neveli egyedül a gyermekét...
Hol van az leírva egyértelműen, hogy apaként GYED mellett nem vállalhat éjszakás műszakot, vagy túlórát?
Ez számomra dühítő. Főleg annak tudatában, hogy rengeteg helyen ez nem jelent problémát.
Átnyálaztam, de semmi konkrétum nincs ezzel kapcsolatban. Az ügyvéd sem találta akadályát.
Vajon melyik ügyvéd találkozott már várandós férfival?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!