Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Magyarországra való hazaköltöz...

Magyarországra való hazaköltözéskor meg kell igényelni a gyest, ha 3 év alatti gyermekem van?

Figyelt kérdés
Haza akarunk hamarosan költözni, a gyerekem után a betöltött 20.hónapjáig kaptam itteni gyest (Ausztria). Munkahelyünk ugyanúgy megmarad, csak ingázók leszünk. Meg kell otthon igényelni erre az időszakra a gyest vagy nem kell? Mielőtt valaki belémkötne ezért a 20ezer forintért, nem kell, nincs rá szükségünk, de nem akarok emiatt bármilyen büntetést kapni. Olyat is hallottam, hogy ezt az összeget meg kell igényelnem és az osztrák kasszának visszafizetni. Igen, kérdeztem már a krankenkassétól, meg a máktól is, de annyit mondtak hogy a "jelenlegi helyzetben nem tudnak rá válaszolni". Vagy akkor ha mindkét szülő Ausztriában dolgozik akkor nem kell? Van itt valaki aki jártas a témában? Ismétlem nem a pénz a lényeg a kérdésemben.
2020. júl. 14. 14:08
 1/5 anonim ***** válasza:
82%
Semmit sem kell. Miért kapnál büntetést? Ha van magyarországi lakcímetek, jogosult vagy rá, de nem kötelező igénybevenni.
2020. júl. 14. 14:12
 2/5 anonim ***** válasza:
17%
Ha ingázók lesztek, csak magyar lakcímmel, akkor nem kaptok annyi családi pótlékot, mintha Ausztriában élnétek. Mivel osztrák adózó leszel, szerintem nem kérhetsz semmi családtámogatást Magyarországon. Két helyről nem lehet pénzt kérni. Ne az osztrák biztosítót kérdezd meg, hanem az osztrák adóhivatalt szerintem. Csak akkor adnak családi pótlékot, ha magyart nem kaptok.
2020. júl. 14. 17:46
 3/5 A kérdező kommentje:
Nem a családi pótlékról kérdeztem, ott tudom mi a teendő.
2020. júl. 14. 17:58
 4/5 anonim ***** válasza:
Ugyanaz a helyzet a családi pótlékkal és a gyessel is, ha mindketten Ausztriában dolgoztok, teljes összegben kintről járnak az ellátások. Onnantól kezdve, hogy van külföldi munkaviszony, nem alanyi jogon járnak ezek az ellátások.
2020. okt. 1. 21:04
 5/5 anonim ***** válasza:
5-ös, te mit nem értesz? Nem Ausztriából akar még GYES-t igényelni. A magyar GYES-t akarja megigényelni, ami a gyerek 2-3 éves kora között jár.
2022. aug. 1. 16:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!