Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Valaki elmagyarázná nekem...

Valaki elmagyarázná nekem pontosan és érthetően, hogy hogy is műkődik ez a Gyes, Gyed stb?

Figyelt kérdés

Szégyellem , de bevallom fogalmam nincs, és nehezen tudok kiigazódni az interneten.

Én már 8 éve dolgozom egy cégnél, viszont most a koronavírus miatt lecsökkentették nagyon az óraszámunk, és

nem tudni még, hogy ha beindul az élet akkor is hány órába vesznek vissza.

Mi történik ilyen esetben, ha most enék teherbe?

Nyilván szeretnék dolgozni akkor is addíg amíg csak bírok, viszont nagyon el lennék keseredve, ha 8 évig dolgoztam volna és most a koronavírus miatt nem a 8 éve néznék, hanem a lecsökkentett munkám..:(

Hogy van ez?

Nem fog számítani, hogy előtte folyamatosan dolgoztam?

Sőt mindig dolgoztam, előtte is csak előtt nem ennél a cégnél.

Hogy van ez?

2020. máj. 6. 08:08
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
37%
Azt írd be a Google-be, hogy GYES kalkulátor, és akkor kijön.
2020. máj. 6. 08:23
 2/11 anonim ***** válasza:
36%
Meg menj be a bérszámfejtődhöz a munkahelyeden és elmagyarázza.
2020. máj. 6. 08:26
 3/11 anonim ***** válasza:
73%

Ha a munkahelyed nem kifizetőhely (100 fő feletti létszámú), akkor hiába mész be a béreshez/könyvelőhöz, nem nagyon fog tudni érdemben segíteni.

A csed/gyed megállapításánál nem fogják nézni a 8 évedet, sajnos. Jogszabály szerint a gyermek születése előtti 2 évet vizsgálják, de csak biztosítási időt keresnek, legalább 365 napot a 2 évben. Ez az egyik feltétele, ha ez meg van, akkor kell, hogy legyen munkaviszonyod/biztosítási jogviszonyod a szülés napján (vagy a megszünést követő 42 napban szülj). Ha ez is pipa, akkor lehet megállapítani az összeget. Ezt is a szülés illetve az igénylés (csed igényelhető 28 nappal a szülés előtt) napjához fogják nézni.

Ezért nem lehet pontos összeget vagy tanácsot adni jelen helyzetben. Mert ha most teherbeesel, védett leszel ugyan, de ha táppénzen kell lenned, mert ezt soha sem lehet tudni, akkor igen ebből a csökkentett óraszámú béredből fogják számolni a csedet/gyedet, mert táppénzből nem számolhatják.

2020. máj. 6. 08:50
 4/11 anonim ***** válasza:
82%
Ha most esel teherbe, menj rögtön táppénzre. Ugyan a tp-t a csökkentett bérből számolják, de a csed-gyedbe a tp nem számít bele, úgyhogy azt a korábbi fizud alapján kapnád.
2020. máj. 6. 08:59
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ne adj neki ilyen tanácsot. Pont, hogy a táppénzze nem a csökkentett bér lesz, de s csed/gyedbe bele fog esni. Miért? Mert ha májusban teherbe is esik, június közepe vége, mire szívhangot megállapítják, vagyis a májusi bérét és a júniusit megkapja, ha utánna el is megy táppénzre, ezek a hónapok le fogják húzni a csed összegét.

Ha nem 9es kóddal megy táppénre, akkor a betegszabi fogja lehúzni.

2020. máj. 6. 09:15
 6/11 A kérdező kommentje:

hu látom nem olyan egyszerű ez...pont az a baj, hogy a kalkulátorral most semmire nem mennék, mert nem tudom, hogy hogy lesz, hány órára vesznek vissza ha beindul a munka stb stb..

meddig fog tartani ez a helyzet, mi lesz addig?

most ez a koronavírus betett nekünk is, mert teljesen bizonytalan lett ez az év, minden...

Az összes szabadságunk kilőve, pedig direkt arra tartogattam, hogy ha teherbe esnék, akkor legyen szabim, hogy ha rosszul vagyok, vagy hogy el tudjak menni orvoshoz...:(

Esetleg azt tudja valaki, hogy ha ilyen helyzet van, akkor hova, kihez érdemes fordulni aki tud segíteni, hogy nekem személyesenn mi lenne anyagilag a legjobb megoldás ?

Jó tudom , még nem estem teherbe, de már most erre gondolok, mert lassan egy éve próbálkozunk...

A munkahelyemen nyilván nem hangoztatom, hiszen még a barátaink is csak most tudnták meg.

Én úgy érzem , hogy ez teljesen magánügy és nem tartozik senkire, illetve babonás is vagyok.

Nem is szeretném hangoztatni senkinek, így könyvelővel való beszélgetés kizárva.

2020. máj. 6. 09:54
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Hiába kérsz segítséget, hiszen írod, hogy nem tudod mi lesz.

Enélkül nem lehet számolni.

Folyamatos a munkaviszony, ez a legfontosabb, mert úgy jogosult vagy ellátásra.

Az, hogy mennyi lesz az ellátás, attól függ mennyi a fizetés a számítási időszakban, ami még attól függ mikor leszel terhes, utána tappenzen leszel-e stb.

Nyilván ez az óraszám csökkentés nem tesz jót, mert még terhes sem vagy, így kB 100% hogy a csökkent bér miatt kevesebb ellátást is fogsz kapni, mert valószínűleg beleesik ez az időszak is a számításhoz szükséges időbe

2020. máj. 6. 10:30
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Munkajogász, tb szakértő, aki tudna segíteni, de a jelenlegi helyzetben ők sem fognak tudni mit mondani. Napról napra változik a helyzet, most minden bizonytalan.
2020. máj. 6. 10:51
 9/11 A kérdező kommentje:

mindenesetre nagyon köszönöm a válaszokat..

várnék még ebben a helyzetben, de 34 éves vagyok így nem tehetem. No meg, jövőre sem biztos , hogy jobb lesz a helyzet.

De nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Tehát ha rövidített óraszámban is vagyok, azért valamennyi kapnék.

Mások hogy oldják ezt meg?

Ti magatok néztetek utána, hogy hogy vannak ezek a dolgok, vagy szakértővel beszéltetek?

Hallottam , hogy apuka is igényelhet valamit ha úgy jobb, de ehhez meg főleg nem értek, hogy ez hogy működik.

Olvasgatom az interneten, hogy mi hogy van, de nehezen tudok kiigazodni mert nagyon száraz a téma..:S

2020. máj. 6. 11:56
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem olyan bonyolult ez.

A csed, csecsemőgondozási díj 168 napig jár. Lehet igényelni szülés napjátol vagy a várható szülés napjához képest max 28 nappal hamarabb. Munkajogilag ez a szülési szabadság.

2 feltétele van (1) az elmúlt 2 évben minimum 365 nap biztosítási idővel rendelkezz, (2) a szülés napján is legyen biztosítási jogviszonyod (vagy a jogviszony megszünést követő 42 napban szülj).

Csak anyuka igényelheti, kivételes esetekben apa is (anyuka kikerül a háztartásból).

A gyed, gyermekgondozási díj a csed lejártától fog járni. Apa is igényelheti, munkavégzés mellett is igényelhető. Apukának is meg kell felelnie a csed feltételeinek.

Ha a jogosultságok fennállnak, akkor lehet megállapítani az összeget.

2020. máj. 6. 12:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!