Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ausztriában dolgozom, babát...

Ausztriában dolgozom, babát szeretnénk. Mit kell tennünk?

Figyelt kérdés
Ingázunk Mo. ÉS Ausztria között.9hónapja dolgozok ott.hogyan van a táppénz?Magyarországon is elmehetek?vagy itt milyen kötelességeim vannak?valami tanács esetleg?elfogadják a Magyar táppénzes papírt?
2019. dec. 2. 22:51
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
35%
Akkor majd az ügyintéző úgyis megmondja, mit hol kell intézni.
2019. dec. 3. 11:48
 12/27 anonim ***** válasza:
79%
Kérj egy időpontot az illetékes Aebeiterkammer-nél. Ahogy írták már előttem. Ők mindent elmagyaráznak ingyen. Én nem ingázó vagyok, hanem itt élek, így sajnos nem ismerem a rád vonatkozó szabályokat. Én is ott tájékozódtam anno.
2019. dec. 3. 15:10
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

"e-card csak a sürgősségi ellátásra jogosít fel"

ez így ebben a formában nem igaz. Attól függ, hogy van bejelentve. Ha "geringfügig", akkor valóban csak sürgősségi ellátás. Ha normálisan be van jelentve, akkor minden jár.

2019. dec. 3. 15:13
 14/27 anonim ***** válasza:
84%
Igen, ez így van, én nem is arra válaszoltam, hanem hogy azt írta, ha van e-card, akkor mehet kint orvoshoz. Ez sem igaz, csak akkor, ha tényleg normálisan van kint bejelentve és kint fizeti az adót, egészségbiztosítást. Egyéb esetben az e-card az EU-s országok közötti sürgősségi ellátásra használható.
2019. dec. 3. 15:38
 15/27 anonim ***** válasza:
66%
Költözz oda és az ottani fizetésednek megfelelően az ottani adózók pénzéből igényeld a segélyedet. Ne a magyar adózók pénzéből akarj táppénzt meg segélyt.
2019. dec. 4. 20:58
 16/27 anonim ***** válasza:
29%

Mennyi irigy, bunkó válasz. Kérdező ezt kell csinálni :

Mehetsz magyar és osztrák orvoshoz is, de amikor terhes lettél menj el egy osztrák nődokihoz, ő ad igazolást amit a munkáltatódnak kell adnod, onnan védett vagy és ő ad papírt mikor fog kezdődni a Mutterschutz és Wochengeld. A 32.héttől tilos dolgozni, és utána 8 (sima szülés) vagy 12(iker, császár) hétig nem szabad visszamenni dolgozni. A magyar terhesgondozást is csináld végig, az anyasági ugyanúgy jár. Az osztrák doki kb 100 euro, de a nagyját vissza tudod igényelni. Mivel ingázol, tehát itt élsz, meg kell majd igényelni a magyar csp-t és gyest. Aztán az osztrák cspt és kbg-t. A krankenkasse lekér majd a MÁKtól egy nyomtatványt, az e411est. Ez nagyon sok időt fog igénybe venni, 1 év is lehet. Amikor ez megvan, szerepelni fog rajta mennyi magyar juttatást kapsz, ezt levonják a kinti pénzből és a különbözetet megkapod egy összegben. A legjobb ha keresel egy osztrák ügyekkel foglalkozó könyvelőt, nagyon sok van, ő elintéz mindent kb 50-70 euróért. És nincs veszélyeztetett terhesség Ausztriában, vagyis van, de nagyon szigorúan vizsgálják ki. Ha nehezet emelsz az elvileg ok lehet rá, hogy a 20.héttől ne dolgozz de az osztrák nőgyógyásznak kell először elmondani, ő továbbküld majd. Karenz meg maximum 2 év lehet, ezt a munkaadóval kell elintézned, és utána ha az lejárt még 4 hétig nem küldhet el.

2019. dec. 14. 08:09
 17/27 anonim ***** válasza:
20%
#16: ez nem irigység. Realitás. Onnan kap fizetést. Ott dolgozik (nyilván mérföldekkel jobb fizetésért mint amit itt kapna annyi munkáért). Akkor onnan várjon ellátást, ne innen...
2019. dec. 15. 10:13
 18/27 anonim ***** válasza:
15%
17es. Ez nem így működik. Unióban vagyunk. Itt él és magyar állampolgár. Tehát alanyi jogon megilleti minden innen. És mivel ott dolgozik a kinti is megilleti. Mindkét országból jár ellátás. Lepontozhattok nyugodtan de így van. Nem ti döntötök róla.
2019. dec. 15. 10:36
 19/27 anonim ***** válasza:
19%
Kérdező, a tb-t pedig nem lemondani kell hanem egy e104est csináltatni, így nyugodtan mehetsz orvoshoz Ausztriában és Magyarországon is, igazolva van a biztosításod.
2019. dec. 15. 10:38
 20/27 anonim ***** válasza:
28%
75%-os, ne zavard össze a kérdezőt. Két országban nem lehet egyszerre valaki biztisított, csakis onnan kaphat ellátást, ahová fizeti a járulékokat.
2019. dec. 15. 10:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!