Miután megszületett a babánk az apa szeretne elmenni Gyed-re. Lehet egyből menni, vagy?
Ő dolgozik most is, utána is fog, csak mivel ő többet kapna nálam, így ő venné igénybe, vagy először én veszem igénybe a Gyest, majd csak utána ő a Gyedet?
Nekem ez zavaros.
Tovább dolgozhat, ha kapja a Gyedet?
Köszi
Nem igaz, hogy csak az anya lehet otthon a gyerekkel az első fél évben!! Apa is nyugodtan otthon maradhat az első perctől is akár. Más kérdés, hogy ez mekkora pénzkiesést jelent.
Nekem nem teljesen világos: te dolgozol/dolgoztál? Megvan a szülést megelőző 2 évben a 365 napod, hogy kapj CSED-et és GYED-et vagy nincs? Bár gondolom nincs, hisz rögtön GYES-t írtál.
De tegyük fel, ha megvan, akkor az első félévben azért érdemesebb neked otthon maradni, hogy kapd a CSED-et. Ha nem vagy jogosult CSED-re, csak GYES-t fogsz kapni.
De ettől független apa ilyenkor is maradhat otthon a baba születésétől fogva és te visszamehetsz dolgozni, ha van melóhelyed.
Fél éves kortól apuka pedig igényelheti a GYED extrát, ami mellett dolgozhat is.
Ne beszéljetek már hülyeségeket könyörgöm!!
Miért ne maradhatna otthon apuka az első perctől, de komolyan?! Hol ír olyat a törvény, hogy egy újszülöttel fél éves koráig csak és kizárólag anyuka maradhat, apukának szigorúan tilos??
Még egyszer elmondom: nyugodtan otthon maradhat apuka is rögtön az elejétől! Fél éves koráig akár igényelhetik a GYES-T, utána apuka igényli a GYED extrát, ami mellett dolgozhat. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!