Miért van ekkora különbség az országok között hoztataplalasban?
Az egyik ami nekem feltűnt, hogy a helyben termő zöldségek/gyümölcsök az import előtt vannak.
Illetve figyelembe van véve, egy adott ország étkezési kultúrája. Pl. Finnországban előbb javasolják a halat mint pl. nálunk.
Tehát egyrészt a helyi afottsagoktol is függ. Másrészt biztos egy csomó más oka is van, azokat nem ismerem.
A magyar eléggé elavult, ebben is , mint minden másban több évtized hátrányban vagyunk.
Én Nyugat Európában élek, itt már sok évvel ezelőtt rájöttek, hogy ha zöldségekkel kezdik a hozzátáplálást , nem lesz válogatós a gyerek, én is eszerint csináltam.
Otthon ugye még az van , hogy az édes alma, édes barack, édes répa, aztán öt gyerekből négy , 3 évesn nem eszik meg semmit.
Itt hat-hét hónapos korban mennek már a fűszerek is ( pl. Kókuszos bananánpüré 4 hónapos kortól ) minél több ízt ismer meg a gyerek , később annál több mindent fog elfogadni.
Allergis is kevesebb van , ha minél előbb találkozik a szervezet az allergénnel. Réges rég megdőlt már pl. az , hogy az apró magvas gyümölcs másfél éves kora előtt ne adjunk. Apró magvas gyümölcs nyolc hónapos kortól adható. Pont annál kevésbé lesz rá allergiás.
"Magyarorszagon nőgyógyász kíséri végig, vele szül a kismama, napokig a kórházban marad és gyakori a császármetszés. Hollandiában szuleszno kiseri végig a terhességet: egy átlag kismamát nőgyógyász nem is lát!- és ő vezeti le a szülést is, nagyon sokszor otthon. Ha mégsem,akkor szülés után 3 órával már mehetnek is haza."
Ez a pénz miatt van. Mivel sokan magán rendelésre járnak az havonta, a végén hetente nem kevés összeg. Pl. összesen 4 pecsét kell a terheskönyvbe is.
Itt is hazaengednek szülés után 1 napra (ambuláns szülés), de a kórház úgy kap pénzt, ha 72 órát bent töltenek az emberek. Te mehetsz, a gyerekre kitalálnak valamit és nyilván senki sem hagyja ott egyedül.
Császár nem csak itt van sok, máshol is. Máshol a kismama is dönthet (indokolatlanul is) a császár mellett.
Szóval pénz, pénz, pénz.
Hozzátáplálással egyetértek az előttem írtakkal. Elavult. Én pl. külföldi oldalakon is olvasgattam előtte és úgy írtam össze egy "ideális" táblázatot. Egyik gyerekem téli másik őszi. Mindketten zöldséggel kezdték. De a téli születésű inkább kapta a szezonális gyümölcsöket (meggy, cseresznye, barack stb.) az őszi meg a friss zöldségeket, mivel így jött ki a hozzátáplálás kezdete (6 hónaposan kezdtem).
Később is megmaradt, hogy sok zöldséget és mindennap kapnak gyümölcsöt. A nasi inkább magvak és aszalt gyümölcsök. Ehhez szoktak így ezt igénylik. Természetesen nem vetik meg a csokit sem, de igénylik a napi gyümölcsöt.
A főzelék helyett ajánlom a párolt zöldséget (akár turmixolva tésztára téve).
Attól függ, mit nevezünk elavultnak. Általában engem szoktak annak tartani (itt, Magyarországon), mert a régi családi hagyományokat követtem a hozzátáplálásban, ezért mindig mindenhol lehurrogtak és felelőtlennek neveztek, főként idegenek. A védőnőmmel is voltak pengeváltások ezügyben, aztán mikor megszületett az unokája, bocsánatot kért. :-)
Örömmel olvasom, hogy külföldön sokkal inkább hasonlít a trend ahhoz, amit én is követtem. Itthon az 1 év alatti gyereknél a tojásrántotta szinte elképzelhetetlen sokaknak. Szóval itt bátran le merem írni, hogy pl. a fiam anno 10 hónapos kora körül is már majdnem teljesen azt ette, amit mi. Legemlékezetesebb ebédje ebben a korban a dédinél egy tányér húsleves, jó sok zöldséggel és husival, még tészta is volt benne + utána bevágott 3 db palacsintát (túróst, lekvárost). Nemsokára 27 éves lesz, semmilyen allergiája nincs, a vasszöget is megemészti. Nem is válogatós, van néhány étel, amit nem szeret, de ilyen szerintem mindenkinek van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!