Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Allergének bevezetése? Új...

Allergének bevezetése? Új ajánlások?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Előre bocsánat, ha indulatos lesz az írásom.

Ma volt a védőnő és kiborított. Szóba került a hozzátáplálás. 3 éves a nagyobb gyerekem és akkor kaptam egy hozzátáplálásról szóló táblázatot és aszerint csináltam. Nem vettem szentírásnak, de próbáltam tartani.

Na már most, ő egy másik védőnő és szinte kiakadt, hogy pl. a glutént még nem vezettem be, mert azt 7 hónapos korig BE KELL VEZETNI, vagy azt szeretném, ha lisztérzékeny lenne? Miért egy HÁROM (nem harminc) évvel ezelőtti ajánlást követek.

A nagynál még az ajánlás 1 év után javasolja.

Elkezdtem (én hülye) facebook csoportokban is olvasgatni és ott az elvileg szakértők is néha úgy válaszolnak, mintha ciánt kevernél a gyereked ebédjébe.

Ki hogy áll a hozzátápláláshoz? Mindenki hiperszuper bio dolgokat ad a gyerekének és szinte percre pontosan vezeti be, amit kell?

Nem érzem magam szaranyának, mert a 3 évesem és a kicsi is úgy eszi a zöldség/gyümölcsöket, hogy mindenki csak ámul. Csak tényleg érdekelne, hogy, mindenki naprakészen követi a hozzátáplálási ajánlásokat? Életemben nem gondoltam volna, hogy a 3 évvel ezelőtti ajánlás már elévültnek számít.

2018. jún. 29. 14:37
 1/10 A kérdező kommentje:
A kicsi 9 hónapos, az kimaradt.
2018. jún. 29. 14:39
 2/10 anonim ***** válasza:
56%
Nem, én se követtem mindent, de az nekem is fura, hogy 3 évig nem lát glutént egy gyerek, már ha jól értem amit írtál, viszont ha gluténérzékeny lesz, akkor sincs semmi, mivel te már jól ismered a gluténmentes diétát.
2018. jún. 29. 14:44
 3/10 anonim ***** válasza:
Nem jól értelmezed, a 3 éves kapott 1 eves kora után, a kicsi, aki 9 hónapos, még nem.
2018. jún. 29. 14:46
 4/10 anonim ***** válasza:
Ah, értem, az szerintem kb. mindegy, hogy 7, vagy 9 hónaposan kapja-e a glutént, a nagy szakértők sem tudják, valóban más volt az ajánlás 2 évvel ezelőtt.
2018. jún. 29. 14:52
 5/10 A kérdező kommentje:

Bocsi, ha kicsit kusza lett.

Szóval a 3 évesnek 1 éves kora után bevezettem. Ő már szinte mindent eszik.

A kicsi 9 hónapos és neki még nem adtam, mert nála is 1 év után terveztem, kiindulva a táblázatból, amit haszáltam.

2018. jún. 29. 14:58
 6/10 anonim ***** válasza:
56%
Szia! Az én lányom is 9 hós 🙂 mi azeredeti francia blw szerint ettünk, tehát semmilyen bevezetési sorrend nincs. Ez is egy létező irányzat. Glutént már elég korán kapott, de te se vagy elkésve, annyit hozták ki a legújabb tanulmányok, hogy érdemes olyankor bevezető, amikor még jelentős mennyiségű anyatejes kap a baba. A védőnőd meg egy bunkó, ne is törődj vele.
2018. jún. 29. 15:16
 7/10 anonim ***** válasza:

Nekem "csak" majdnem 3 évesem van (még 2 hónap), de már vele is az volt az ajánlás, hogy 7 hónapos korig.

Egyébként pont ez a része (glutén) tényleg folyton változik ajánlások terén, jól utána olvastam és így az is kiderült, hogy se az 1 éven túlit, se a korai bevezetést NEM sikerült még rendesen alátámasztani.

Mindenesetre pont ezért elküldtem volna a bunkó védőnőt a csudába.

2018. jún. 29. 16:00
 8/10 anonim ***** válasza:
Nálunk van esély, hogy gluténérzékeny a babánk, mert én és a párom is azok vagyunk.1 év felett ajánlották a gluténbevezetést.
2018. jún. 29. 16:55
 9/10 anonim ***** válasza:

Glutén és mogyoró esetén jöttek rá arra, hogy az a baba, aki még a szoptatással párhuzamosan kapja először őket, kisebb eséllyel lesz allergiás.

Gondolom, más allergénekkel is hasonló a helyzet.

A korai bevezetést ezért támogatják, mert sajnos még mindig nem általános, hogy sikerül sokáig (1 éves kor) szoptatni.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha ovis korig kap anyatejet, akkor biztos nem lesz allergiás, és a tápszeres baba biztosan az lesz, csak az esélyek mások.

2018. jún. 29. 18:57
 10/10 A kérdező kommentje:

Még szoptatok, a nagyot meg 2 éves koráig.

Akkor elkezdem adni, nem várom meg az 1 éves kort.

Köszönöm.

2018. jún. 29. 20:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!