Számotokra mitől "megbízható hely" az a hely, ahonnan beszerzitek a babáitoknak a (bio) zöldséget, gyümölcsöt?
A boltiban bíztok jobban, vagy a falubeli nénikben? Rámondásra hisztek abban, hogy bio vagy csak olyantól vesztek, akinek látjátok is a kertjét?
Mert mindig annyit olvasok, hogy "megbízható helyről" kell venni, de honnan tudom, hogy megbízható?
Nem veszunk biot. piacon vasarolunk de mindenbol magyart.
Sok minden amire azt mondjak bio, nem az!
A piacon vásárolok. Tudom ez az én "hülyeségem" de csak idős nénitől... Nálunk a piacon van egy néni, ő a kedvenc ha valami nincs nála, akkor keresek tovább. Ami nálam alapelv csak olyan zöldséget, gyümölcsöt veszek ami az adott időszakban betakarítható vagy tartható.
Anyósomnál hatalmas a veteményes, amikor megyünk ő is felpakol mindenfélével bennünket, de az sajnos ritka, mert messze vannak évi 3-4 alkalom csak.
Nem hiszek a bioban. Annyi, hogy mi is idény és magyar zöldséget és gyümölcsöt veszünk. Illetve apukámnak van kertje, onnan van pl. a krumpli, nekünk itthon a paradicsom, mert a férjemnek ez a kikapcsolódása,hogy kertészkedik.
És sajnos már a piaci öreg nénikben, bácsikban sem hiszek, amióta apukám hobbi szomszédja egy idős bácsi, úgy permetezi a salátát, mintha kötelező lenne, a piacon meg nekem akarta beadni,hogy bio.
Köszönöm a válaszokat!
Kezdő kertész vagyok, salátát ültettem, vegyszerezés nélkül, mert akkor biztos lehetek benne, hogy jó. De a szomszéd meg mellete permetezi a gyümölcsfáit, valamennyi átjut az én salátáimra is. Tehát hiába saját, már nem vegyszermentes (nem"bio"). (Ne értsétek félre, nem haragszom a szomszédra) Na de ugyanez előfordulhat bárki kertjével, hogy a szomszéd permetje átmegy.
Másik példa: gyerekkoromban volt szőlőnk. Apám mindig mondta, hogy ez bio, mert nincs permetezve... Csak műtrágyát öntött rá, többszörösét mint ami elő volt írva. Én meg boldogan meséltem mindenkinek, hogy bio szőlőnk van. Nem árultuk, de ha árultuk volna, nyilván tudatlanságból bionak adtuk volna el.
Azaz lehet hogy a piacozó nem akar átverni, de nem tudni mit szívott fel a terménye.
Ja meg a másik amit szoktam látni: a felmosóvízzel öntözik a növényeket (mi is ráöntöttük a domestos-os vizet a répára).
Mi a Lidl-ben szoktunk biot venni néha.
Volt egyszer egy cikk, hogy a piacon áruló nénik nagyon nagy része is vagy a nagybaniról szerzi be az árut, vagy permetezi / trágyázza a növényeit, hogy szépek legyenek.
Én egyedül anyuéban bízok meg, neki van kertje, sok zöldséggel, gyümölccsel és ő nem permetezi / trágyázza őket. Persze a szomszéf permetezi a gyümölcsfáit, de ez ellen tényleg nem lehet tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!