Meg kellett kezdenem 4,5 hónapos babám hozzátáplálását. Szerintetek megfelelő a sorrend és a mennyiség?
Apadó tej miatt védőnő tanácsára megkezdtük kisfiam hozzátáplálását. Hajnalban anyatejet kap (170 ml kb), délelőtt anyatejet és gyümölcspépet (120 ml + 40-50 ml), délben anyatejet és zöldségpépet (100 ml + 40-50 ml), délután tejpépet (kb. 80-120 ml), kora este anyatejet (70-80 ml) és este alvás előtt anyatejet (100 ml kb.) Nem akarok egyik étekezéskor sem kizárólagosan bébiételt adni, mert szeretném ezt a mennyiségű tejet a 6. hónapig fenntartani.
A gyerkőc már 6 hónapos méretekkel rendelkezik (7400 g és 68 cm), ezért az anyatej mennyisége nem elég neki, korábban 900 ml körül szopizott, de hirtelen viszonylag nagy része a tejemnek elment (genetika?). Ráadásul hatalmas a mozgásigénye, igy több kalóriát is éget, ami szintén indokolja, hogy hozzátápláljak. A tápszert nem szereti, viszont kanállal nagyon szeret enni.
Tanácsot szeretnék kérni jó-e a sorrend, mennyiség, ki mit csinálna másképp.
Tejpépet 2-3 hete kap, nem minden nap, fokozatosan kóstolás 3x utána 10-20 ml, majd 50, a legtöbb 70-80 ml volt.
Almalevet kapott 3,5 hósan 1-2 kanállal, majd 10-20 ml-t, ugyanez az őszibarackkal és sütőtöklével. Erről tértünk át ugyanilyen fokozatosan a pépekre. Fajtánként 5-6 napig evett ilyen piciket. Kb 4 napja van, hogy napi 40-50 ml-khez eljutottunk a pépeknél.
Szorulása volt a kizárólagos anyatejes táplálástól. Bevérzett a szeme az erőlködéstől. Mivel az almalé szerintem nem annyira durva mint a kamilla (kiszárítja a beleket, allergizál) vagy a laevolac és társai, így a pár kanál almalé oldotta meg ezt a problémát.
És valóban, jól látod, én kérdeztem, senkit nem ítéltem meg vagy el a válaszai miatt, így teljesen felesleges a lekezelő stílus.
Ahogy a felnőttek is másfélék és van aki pl nem.eszi meg a hernyót, úgy az én gyermekem valamiért nem szereti a tápszert. Szerintem pont azzal ártanék többet ha beleerőszakolnám akarata ellenére.
Egyébként hadd jegyezzem meh, én 3 hónapos koromtól tehéntejet, krumplipürét, stb ettem, és köszönöm szépen, se allergiám se egyéb panaszom, sőt, azt kell mondjam tökéletes egészségnek és fizikumnak örvendhetek még most is, pedig nem huszonéves vagyok.
Az építő jellegű válaszokat köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!