Mikor lesz hajlandó meginni a vizet végre?
A kislányom 16 hónapos, már születése óta nem issza a vizet, a legnagyobb melegben sem itta meg (anyatejes volt).
Higított gyümölcslevet, vagy újabban teát iszik, 140 milihez teszek neki kb. egy kávéskanál cukrot. Ha ennél kevesebb van benne inkább napokig nem iszik...
csőrösből sem fogadja el a vizet. Pohárból max egy-két kortyot. De mivel egyedül nem tud pohárból inni, azt is meg lehetne már neki tanítani, csak hogy a víz neki nem motiváció ehhez...viszont ha meg elkezdenék neki a poharába is teát rakni, esélyem se lesz hogy abból megigya a vizet, még azt az egy-két kortyot se...
mikor fog ez megváltozni? Nálatok mi volt az áttörés?
Én őszintén szólva nem értem a dolognak azt a részét, hogy miért baj, ha nem vizet iszik.
Pontosítok: a cukros teát meg üdítőt én sem pártolom, de ha 100%-os gyümölcslevet hígítunk vízzel, abban nincs hozzáadott cukor. Mi a különbség, hogy ilyet iszik a gyerek, vagy vizet iszik, de megeszik egy banánt meg egy almát?
Utóbbiban ugyanis sokkal több a szénhidrát.
Vagy éppenséggel vizet iszik, de mellette süti-keksz-ropi-csoki van.
A gyerekeknek szükségük van szénhidrátra is a fejlődéshez, és ha az össz táplálékbevitel (tehát evés-ivás) arányában ez rendben van, akkor miért ne tehetne ki nagyobb hányadot a folyadék.
Az én gyerekeim pl. vékonyak, inkább túl soványak, vagy éppen normálisak, tehát nem áll fenn a túlsúlyosság veszélye, ilyen módon én nem bánom, hogy a hígított gyümölcslevet isszák, mellette alig kapnak édességet.
két bajom van vele.
Egyrészt, még a felnőtt 100%-os gyümölcsök is tartalmaznak hozzáadott cukrot, sőt a babaitalok is, ha öszehasonlítod a Kecskeméti babaital cukortartalmát és a Happy Day 100%-os cukortartalmát, meglepően tapasztalhatod hogy majdnem ugyanannyi van bennünk, illetve kicsit több a babaitalban..igen, a BABAitalban...
ha ezen átlépsz, és odamész a bio polchoz, ahol valóban nem tartalmaznak mást a gyümölcscukrokon kívül, akkor vehetsz 2 dl gyümölcslevet 500 Ft-ér...vagy vehetsz fél literest 900 Ft-ér, de azt meg kell inni 3 napon belül, ami az én lánykámnál lehetetlen.
Hát kb ez vezetett oda, hogy elkezdtem cukros teát adni, mivel úgy vettem észre, hogy az egy kk-anál cukor sem több egy 1,5 dl teában, mint az a 8-11 gramm a babaitalban, arányosítva.
tehát innentől jobban jár a teával, mert abban legalább tartósító meg színezék sincs.
Na, ha már idáig eljutottam, hogy emiatt nem veszek gyümölcslevet, kezdhetnék aggódni a szénhidráton, de sajnos, már abban a 3-4 falat zsömlében amit megesz, van annyi cukor, amennyi neki éppen elég volna...
emellett nyilván iszik tehéntejet, amiben ugye szintén van, eszik ebédre rendes főtt ételt, amiben ugye szintén van (mivel van a főtt tésztában, meg csomó mindenben amit mi eszünk) és akkor még nem vettem azt, hogy vacsorára is kenyérfélét eszik, vagy netán uzsonnára babakekszet...szóval mindezek miatt az lenne az optimális, ha legalább az innivalója cukor mentes lehetne.
nyilván nem borulok ki, ha nem így fog történni, mert nem vagyok cukorellenes, csupán azért tettem fel a kérdést, mert szerettem volna érdeklődni, hogy más is van e így, tehetek e esetleg valamit az áttörés érdekében.
Babitalt soha nem jutott eszembe venni. Most megnéztem az almalevet, amit mi iszunk (LIDL dizzy 100%), koncentrátumból van és vízből, más nincs benne. 100ml-ben 10g ch, ez korrekt szerintem. Egy almát ha megeszel, abban van kb. 12-14 g.
Tehát ha vízzel hígítod, akkor két deci folyadék ch tartalma lesz kb. egy egész almáé.
A 100%-os gyümilé, igen, szörpszerű koncentrátumból van. Tartalmaz cukrot, nyugi.
Nálunk a Bakony táján rém vízköves a víz, mikor kiöntöm egy nagy fazék víznek a végét, tejüveg szerűen fátyolos a vízkőtől. Én megiszom a sima pohár csapvizet, de nem csodálkozom, ha a kislányaim nincsenek oda érte. A Maxtra vízszűrős kancsóból öntött víz viszont finomabb, lágyabb - csak ott meg attól tartanék, mi van abban a vízszűrőben?
A gyümölcsöknek alapból nagyon magas a cukortartalma, persze hogy a gyümölcslé sok cukrot tartalmaz, ez nem is kérdés, itt arról van szó, hogy "hozzáadott cukrot" nem tartalmaz már.
Ami nincs ráírva egy termékre, az nincs is benne, persze ezt én igazolni valóban nem tudom, de ha ilyesmi kiderül, baromi nagy pereskedés van a gyárral...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!