Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Anyósom nyaggat, hogy miért...

Anyósom nyaggat, hogy miért nem adok már a 6 hós babámnak natur joghurtot. Nem korai még?

Figyelt kérdés
2014. okt. 21. 16:02
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:
Na 10-es, hallod mondasz valamit! :-D
2014. okt. 21. 16:16
 12/24 anonim ***** válasza:
Kicsit korai szerintem is, mi most kezdtük el 7 hónaposan a túrót és a joghurtot. Mi a bébiételeken lévő korhatár szerint haladunk 4 hónapos (tápszeres) korától, mert annyi különfélét olvastam és a védőnőnk közel ugyan azt tanácsolja, amit az üveges menükbeni s látok, szóval a joghurt 7 hónap után és eddig semmi gond nem volt egy étellel sem így nálunk.
2014. okt. 21. 16:59
 13/24 anonim ***** válasza:
39%
Szerintem meg ez a téma ma már egy kicsit túl van lihegve. Szüleink már bőven adtak aztán a mai 40-50 évesek közül szinte senki nem volt allergiás, ma meg minden harmadik gyerek allergiás valamire. Valamit akkor mégis csak a szüleik csináltak jól.
2014. okt. 21. 17:21
 14/24 anonim ***** válasza:
88%

A tejtermékeket a hivatalos ajánlás szerint 8 hónapos kortól szabad bevezetni (joghurt, sajt, túró), 1 éves kortól pedig a tej, tejföl, tejszín... Bár a legújabb ajánlás szerint még jobb, ha 3 éves korig tápszert vagyis junior tejitalt kap a gyerek tej helyett.

Az igazság az, hogy ha már kap/kapott tápszert (és nem spec. tápszer allergiásoknak ami teljesen hidrolizált), akkor tök mindegy, mert abban ugyanúgy benne van a tejfehérje a maga "csupasz" - allergizáló formájában. Ha attól eddig nem volt baja (nyálkás esetleg véres széklet, hasmenés, puffadás, "hányás" vagyis gyakori bukás - reflux, ekcéma egyéb bőrtünet, kiütés, gyakori légúti megbetegedés), akkor a joghurttól sem lesz (maximum az egyéb összetevőitől, ha nem natúr joghurtot kap, hanem mondjuk epreset...stb).

Persze mértéket kell tartani, a tejtermékeket sem kell túlzásba vinni, mert a túlzott fehérjebevitel leterhelheti a vesét (pláne ha amúgy is volt valami vesegondja a gyereknek), magas karbamid szintet okozhat. De ez inkább a tejre vonatkozik jobban, amikor már azt issza tápszer helyett,és még mindig napi fél litert vagy többet is megiszik belőle a gyerek, mellette meg még eszik egyéb tejtermékeket, húsféléket..stb.

Csak azért erőltetni a tejtermékeket (jelen esetben a joghurtot a tejpép helyett), mert úgy hisszük nincs meg a napi minimum, nagy butaság (elnézést a szóhasználatért), ez csak egy tévhit. A tejallergiások is gyönyörűen el vannak a tejfehérje nélkül, mivel az esszenciális aminosavakat, a fontos állati eredetű fehérjéket nagyon egyszerűen fedezi a szervezet a húsokból, tojásból, májból...stb, vagyis változatos étrendből (azért azt megjegyzem, hogy tojássárgáját is csak 8 hós kortól, a fehérjét pedig egyéves kortól lehet adni). A tejtermékekben semmiféle "csodaszer", vagy pótolhatatlan anyag nincs, amire szükségünk lenne, és ne tudnánk fedezni más forrásból. Igazából az egyetlen előnyük, hogy finomak (na persze ízlés kérdése).

Ez az "adjunk 1 éves kor után is junior italokat", nagy részben csak a pénzről szól, hogy fogyjanak a tápszerek. Bár annyi előnye lehet, hogy a sima tejnél valamennyivel kisebb a fehérjetartalma, más arányban tartalmazza az anyagokat, mint a tej. Viszont az ilyen plusz ásványi anyagok, amivel dúsítva van, és ezzel reklámozzák őket: felesleges, ha amúgy változatosan eszik a gyerek.

(egy tejfehérje allergiás védőnő anyuka, egy vesegondokkal küzdött nagyfiúval és egy tejfehérje allergiás + tejcukor érzékeny kisfiúval)

2014. okt. 22. 00:43
 15/24 odett1990 válasza:
24%
szerintem egyáltalán nem korai adni a babának ha mindig a védő nőre hallgatnánk a gyermekünk csak 3 éves korától ehetne már mindent pl az én kislányom tápszeren nevelkedett egy darabig és nagyon nehezen szokta meg a más fajta ízeket a tej pép egyáltalán nem kellet neki sem a bébi étel ezért jobb hamarabb ízleltetni vele az ízeket mint később pépen és a bébi ételen kívül szinte mindent megevett egy idő után
2014. okt. 22. 08:57
 16/24 anonim ***** válasza:
51%

"ha mindig a védő nőre hallgatnánk a gyermekünk csak 3 éves korától ehetne már mindent"

Aminek egyebkent oka van. De mindegy, mindenki azt csinal amit akar, en mar olyat is hallottam, hogy 4 honapos babaval etettek huslevest, es meg buszkek is voltak ra.

2014. okt. 22. 09:05
 17/24 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat! A 14-es valaszolonak pedig kulon koszonet a reszletes tajekoztatasert!
2014. okt. 22. 10:00
 18/24 anonim ***** válasza:
49%
Hát most sokan lefognak pontozni, de az az igazság, hogy pl én másfél hónaposan megkostoltattam a törpénkel az almát, igaz az akkor abba is maradt mert nem igazán tetszett neki, de 2 és fél hónapos korától kostoltattam vele szépen sorba mindent, persze csak 1-1 kanállal de amitől nem lett baja 2 napon belül és izlett neki, azt azóta is adom neki már tápszer helyett is.napi átlagban 2-szer helyettesítem a tápszert valami mással, mindig változó, hogy mivel.most vagyunk 5 és fél hónaposak, és már szinte mindent eszik, kivéve persze az olyan dolgokat amitől megfulladhat.minden leturmixolva és ami pl nagyon magvas (pl:gránátalma) és a turmix se tudja 100%-osan leturmixolni, azt még pluszba át szüröm neki teaszűrőn .a tejtermékeket is adom már neki, a joghurtól kezdve a túróig és a sajton keresztűl minden féle tejterméket.tejet még nem adtam neki de szerintem a napokban már arra is sort kerítek.Amit mi eszünk abból is már mindenből adunk neki, persze a neki megfelelő módon, kenőmájas, főtt ételek, kenyér, szalonna, és minden mást is, a süteményekből is kap mindig saját szeletet csak annyi különbséggel, hogy ő még csak a krémjeit kapja meg a tésztáját nem.Ja és hozzá teszem, eddig hálistennek nem volt semmi gond, és mindent csak kostoltatás és 2 nap várakozási idő után adunk neki enni, amikor már biztos, hogy nincs tőlle baja.Nagyon szeret minden, és már várja, hogy mikor adunk neki belőle, ha lát valamit a kezünkben, vagy lát minket enni.
2014. okt. 23. 00:27
 19/24 anonim ***** válasza:

"amikor már biztos, hogy nincs tőlle baja."

Hogy lenne mar biztos ket nap utan?

Amugy meg gratulalok. De vegul is a te gyereked, ugy teszed tonkre ahogy akarod.

Szoptatas nem jutott eszedbe?

2014. okt. 23. 09:29
 20/24 odett1990 válasza:
még tényleg korai ez a 2 hós dolog de ha tényleg nem lett allergiás tünet a babánál akkor nincs gáz de nehogy nagyobb korában véletlenül forduljon a kocka mert az nagyobb korban is elő jöhet pl tej termék allergia aztán vissza gonolsz az elmúllt hónapokra és rá jössz pff nem kellet volna
2014. okt. 23. 11:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!