Ismertek olyan családot, ahol a gyerek annyi Kubut ivott, hogy besárgult? Ez káros?
Ezt egy tudós kisérletezte ki magán. Napi 1 kg sárgarépát evett meg. Nézte a béta-karotin jótékony hatását. A kísérletet nem tudta befejezni, mert a mája felmondta a szolgálatot a bőre besárgulása után. Jelentsd fel az anyukát nyugodtan. A gyermeke túladagolás miatt életveszélyben van.
Mi is jártunk így a sütôtök-répa túlzott bevitele miatt. (Lányom babakorában imádta, és mindig azokat ette legszívesebben.) Akkor vettem csak észre, hogy túl sok, amikor besárgult.
Azonnali répamegvonás és utána a tudatos mértékletesség segített.
Mivel a sárgaság a méreganyagok felszaporodására utal, szóval ha sokáig fennáll, akkor káros az egészségre. Mindenképpen tenni kell ellene.
Azért nem kell összekeverni a túlzott karotinbevitel miatti sárgaságot a májkárosodás okozta sárgasággal, mert nagyon nem ugyanaz a kettő!
Ha sok répát meg tököt eszik a gyerek, akkor a karotintól lesz sárga, pont mint a répa vagy a tök.
Ha a mája károsodik, akkor meg a bilirubintól lesz sárga, először a szeme fehérje, majd a bőre.
Tehát ha répát eszik, nem azért lesz sárga, mert árt a májának, és emiatt megemelkedik a bilirubinszintje! Hanem mert a répában lévő színanyag sárga, ennyi.
És nem, a karotint nem lehet túladagolni, mivel a szervezet elég okos, és csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire szüksége van. Ami toxikus lehet nagy mennyiségben, az az A-vitamin. De mint mondtam, a karotin csak akkor alakul át a szervezetben A-vitaminná, ha nincs elég A-vitamin a szervezetben!
Ennek ellenére azért szerintem se kellene annyi kubut itatni a gyerekkel, hogy sárga legyen tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!