Mit gondoltok? 5 hónaposan a lisztérzékenység elkerülése érdekében reszelt háztartási kekszet anyatejjel adjak a babámnak?
Nem mondott jót. A lisztérzékenység egy genetikai betegség, ami már születéskor "kódolva" van, vérből kimutatható a HLA géncsalád megnézésével. Tehát nem attól függ, hogy mikor vezeted be a glutént, hogy lisztérzékeny lesz-e a gyermek.
A glutént 4-7 hónap között ajánlott bevezetni , de nem első ételként, de még anyatejes táplálás mellett. Tehát először kezdj majd alma/répa/sütőtök, atb, És ha azokat bírja mehet majd bele egy kis glutén.
Nem beszélve arról, hogy a háztartási keksz egy nem túl egészséges étel, cukor, tartósítószer, ízfokozó, stb. tehát ha már glutén, akkor egészségesebb formáját keresd majd meg.
Nem, ne adj. Azért ez az ajánlás, mert ha egy baba legalább fele részben anyatejes és akkor vezeted be a glutént, kisebb a valószínűsége a cöleákiának. Viszont a babák optimális esetben akár egy éves korukban is lehetnek félig anyatejesek. Bőven ráérsz tehát vele. A glutén "bevezetése" ebből a szempontból akkor ér valamit, ha egy hétig folyamatosan minden nap 5 mg ju belőle a szervezetébe (nálunk a második gyereknél ezt az első lisztérzékenysége miatt a gasztrón szorgalmazták), vagyis akkor vezesd be, ha már tudod, h minden nap fogod neki adni. Én végül 8 hónaposan adtam bulátát, napi 2-3 dbot a kezébe nyammogni.
A kekszet már csak az adalékanyag-tartalma miatt sem adnám neki 1,5-2 éves kora előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!