Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Hogyan kezelitek a valogatast?

Hogyan kezelitek a valogatast?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 1,5 eves kisfiam nagyon elkezdett valogatni. Leginkabb csak hideg kajat eszik es gyumolcsot, fott etelbol alig vagy inkabb semmit. Zoldseget egyaltalan nem, se nyersen se fove…

Uj nekem ez a terep es tudom, hogy valamilyen szinten normalis, de nem is tudom hogy kezeljem. Annyira felek, hogy valamilyen tapanyaghianya lesz, ma peldaul konkretan csak kiflit evett ketchuppal es natur joghurtot egy kis kortevel. Illetve este meg iszik tapszert, de csak 200 milit, szoval szerintem az se lehet laktato annyira.

Mennyisegre se eszik sokat, viszont a sulya optimalis, szoval ezen egyelore nem feszulok.

Csak tenyleg nehogy valami baja legyen, ettol felek.

Esetleg valami tipp, tanacs?

nov. 21. 22:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
31%

Ketchup pl. tiszta cukor, miert eszik egy 1,5 eves ?

Kubu, Dormi, turorudi, peksutemeny, kakao es tarsai?

nov. 21. 22:25
 2/11 anonim ***** válasza:
84%

Nem lesz tápanyaghiánya. Majd az óvodában eszik a többiekkel, illetve veletek is, ha közös étkezés van. Semmi baja nem lesz, ha nem eszik főtt ételt, nem a főtt étel a tápanyag szinonimája. Ha eszik gyümölcsöt meg tejterméket, már megkap minden tápanyagot.

Nehogy elkezdd cukros üres kalóriákkal tömni, mint az egyes! Aztán majd jön ide panaszkodni, hogy nem tud lefogyni.

nov. 21. 22:35
 3/11 A kérdező kommentje:

Azert eszi, mert egyszer eltelt ugy egy nap, hogy csak 200 ml tapszert evett meg 1 kis darab almat. Es akkor masnap kinomban kitettem a ketchupot, majonezt, mondom hatha, vegul az elobbivel megevett egy fel kiflit es azota is csak azzal eszi.

Nem kap ugy annyira nasit, banannal edesitett hazi kekszet szoktam sutni neha, abbol eszik 2 darabot osszesen. Ez se naponta, heti egyszer kb.

Csokit, uditot, dormit es hasonlokat meg sose kapott.

Pont azert, mert csodalatosan evett egeszen 1 honappal ezelottig, mondom minek rontsam ezt el nasikkal :D De mar ez is megfordult a fejemben, hogy kap ilyesmit, csak egyen mar…

nov. 21. 22:37
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Megfelelő a súlya! Ne tömd cukorral! (És nem a ketchupöt értem ezen.) Szorongó vagy, ugye? Nem halasztja magát éhen a gyerek.
nov. 21. 22:41
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
2-es, az elso vagyok, azert irtam a cukros dolgokat, hogy ugye NEM azokat adja, ne mar, hogy nem tudod ertelmezni a mondatot!
nov. 22. 00:59
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

A fiam is totál válogatós volt. Aztán most már alakul nála a dolog. Most 2,5 éves, már önmagához képest sok mindent megeszik. De 1 éve kb.ugyanaz volt, mint a te fiad.

Mondjuk nálunk vashiányos is lett. De azt kapja folyamatosan. És most már eszik néha húst is.

Még mindig válogatós, bölcsiben viszont könnyebben kóstol új dolgokat. Itthon hiába csináltam avokádó krémet, nem kóstolta meg. Pedig mindig együtt eszünk. A bölcsiben meg simán megette. Ott hajtja a csordaszellem. Itthon kevésbé, pedig én se adok kaja helyett nasit. 😅

nov. 22. 05:46
 7/11 A kérdező kommentje:
Megy majd bolcsibe, bar jo lenne ha addig javulna az eves, de ha nem, akkor talan ott :D
nov. 22. 07:53
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem kezelem igazából sehogy. Eléteszem az ételt és eszik belőle amennyit szeretne. Ha nem eszik, akkor nem eszik.

Ebédre általában van leves és második. Vagyis van "választási lehetőség" kvázi. Ha a második nem tetszik neki, akkor ez annyi, hogy visszakaphatja a levest. Ha nem kell, nem kell.

Uzsonnára mindig kap többféle gyümölcsöt (egy fél banán, mandrain, egy kis alma, mellé aszalt gyümi, magok, egy kis keksz, vagy joghurt, akármi), ezekből kitudja választani mit enne meg, amióta beszél, előre meg is kérdezem, de pl. olyat nem lehet, hogy nem kér gyümölcsöt. Pár falatot enni kell, teljesen mindegy melyikből.

Vacsira szintén nagy a merítés, teszünk elé kenyeret, valamilyen húsfélét, valamilyen krémet, többféle zöldséget, sajtot, néha tojást és mindegy mit eszik meg ezek közül. Amióta beszél, azóta próbáljuk előre megbeszélni mit kér, hogy kevesebb legyen a "maradéka".

Nagyjából ennyivel kezelem és ha nem eszik semmit, akkor én feltételezem, hogy "nem éhes", majd a következő étkezésnél eszik valamit. Eddig úgy látom azért éhen halni nem fog. :)

Nálunk is 1,5 évesen kezdődött az, hogy semmi nem kell, most 2,5 és egészen jól eszik megint. Van, hogy egy-egy étkezésre nem eszik semmit, vagy bepróbálkozik ebédnél, hogy ő csak joghurtot kér, de következetesen nem engedünk neki.

nov. 22. 08:02
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Mi úgy kezeltük, hogy választhatott 2-3 étel közül, attól függően hogy mi volt otthon.

De egyébként ha nem evett, tudomásul vettük. Volt hogy alig evett valami 2 napig, nem lett semmi baja. Ezek a gyerekek nagyon szívósak ám, nem kell őket annyira félteni.

nov. 22. 11:48
 10/11 anonim ***** válasza:
Én igyekszem mindig 2-3 féle dolgot elé rakni. Pl májkrémes kenyér Zöldség, vagy joghurt és valami gyümi. A fő étkezéseket meg általában együtt esszük. Ilyenkor ugyanazt kapja, amit mi. Nekem még csak mostanában kezdett el enni, előtte csak tápszert evett így még csak most látom a válogatósság jeleit. Amúgy nálunk nem tabu a cukor. Tehát, ha megeszek egy tejszeletet ő is eszik 3 falatot belőle, de nem adok ilyeneket a kezébe illetve igyekszem nem előtte enni, tehát 2 hetente ha 1x kap. "Édesség" neki a gyümölcsszeletek. Ezeket csak akkor adom neki, ha megyünk valahová és megéhezik és kell valami, amit bekaphat. Ő Amúgy 16 hónapos lesz lassan és fogzik is, mert vannak napok mikor "szépen" eszik de van mikor kb semmit. Amúgy jelenlegi kedvence a virsli. Így azt 2 naponta biztosan kap. Ha ezt akarja enni, akkor nem csinálok belőle problémát.
nov. 22. 12:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!